« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
NISU ZA VRT

Najodvratnije i najsmrtonosnije cvijeće

Drosera rotundifolia, Rafflesia arnoldii, Drakea glyptodon, Nepenthes truncata i Titan Arum sigurno spadaju u prvih pet najneobičnijih cvjetova na svijetu

Drosera rotundifolia
Drosera rotundifolia (Wikipedia)

Malo tko bi na spomen vijeća pomislio na nešto drugo osim blještavila, šarenila, predivnih boja i mirisa. Ali kao i sve u prirodi tako i cvijeće ima svoje manje omiljene pripadnike koji se ni na koji način ne mogu poistovjetiti s nježnošću i nevinošću ruža, tulipana i narcisa. Evo pet takvih primjeraka; oni su čudni, nekima ružni, katkad užasno smrde i mogu biti ogromni, a najviše od svega vole meso kukaca.

Drosera rotundifolia

Ova je biljka malena i spada u kategoriju ugroženih vrsta, ali da je bezopasna to nikako. Ona 'hvata' i probavlja svoj plijen, uglavnom muhe, leptire i crve. Zato se i zove muholovka. Raste u močvarnim i vlažnim područjima Sjeverne Amerike, a ime je dobila po grčkoj riječi 'drosos' koja znači 'kapljica rose'.

Njeni zaobljeni, limeta-zeleni listovi prepuni su bodljikavih dlačica čiji su vrhovi prekriveni sluznim kapima koje privlače plijen. Jednom kad insekt dođe do te sluzi, zalijepi se, a lisnati pipci ga omotaju poput hobotnice.

Rafflesia arnoldii

Ova ogromna, istočkana,crvena biljka je najveći samostani cvijet na svijetu. Raspon između dvije latice može biti i do metra, a cvijet katkada teži i 6,8 kilograma. Raste samo u kišnim šumama jugoistočne Azije. Spada u ugrožene biljne vrste.

Ovaj je cvijet u biti korijenski parazit što znači da nema stabljiku ni listove i živi isključivo od svojega domaćina koji je obično korijen nekog velikog drveta. Umjesto vlastitog korijena, biljka ima duge tkivne niti koje ulaze duboko u tijelo domaćina. Nakon nekoliko mjeseci parazitiranja biljka će procvjetati na pet dana, a tijekom tog perioda će ispuštati miris koji podsjeća na trulo meso kako bi privukla leteće insekte koji će joj pomoći u oprašivanju.

Drakea glyptodon

Također miriše na trulo meso, ali umjesto mušica i leptira njen su plijen ose. Kao što možete vidjeti na fotografiji, ova ugrožena orhideja ima tanku stabljiku koja se završava loptastim cvatom koji se naziva usnom ili labellumom, a čak malo i podsjeća na neobičnog insekta, konkretnije na Thynnine osu.

Cvijet mogu oprašiti samo ove ose pa stoga ne čudi da ih ova biljka na spomenuti način privlači. Ženke ove ose ne mogu letjeti i zato moraju čekati na vrhovima cvijeća da ih mužjaci pokupe. Usna ove orhideje jako sliči trbuhu ženke spomenute ose, a čak proizvodi i feromone koji su slični osinima. Kad zbunjeni mužjak doleti i pokuša pokupiti usnu misleći da je ženka, sa sobom će ponijeti pelud biljke na neku drugu Drakeu glyptodont i tako je oprašiti.

Nepenthes truncata

Evo još jedne mesožderke. Ona ne jede samo kukce već i manje glodavce. Kad radoznali miš dođe na njene skliske listove, gubi ravnotežu i pada u džep iz kojega je nemoguće izaći jer su mu stjenke jako klizave.

Životinja se u džepu udavi, a probavni enzimi je, dakako, probave. Džep ili 'vrč' kako ga neki nazivaju može biti dubok do 40 centimetara. Biljka može biti raznih boja. Raste isključivo na otoku Mindanao (Filipini) i vrlo je rijetka.

Titan arum

Cvate samo nekoliko dana u godini. Nadimak mu je 'cvijet truplo'. Užasno smrdi, u vrhuncu cvata biti pored njega je kao da ste u prostoriji prepunoj trulog mesa, a bez prozora. Cvijet se otvara noću i privlači insekte koji vole trulo meso. Insekti oprašuju središnji 'toranj' koji će se par dana kasnije srušiti.

Ovo je jedan od najvećih cvjetova na svijetu - može narasti i do šest metara visine i 4,5 metara širine. Može ga se pronaći u raznim botaničkim vrtovima diljem svijeta, ali u prirodi raste samo u tropskim šumama Sumatre u Indoneziji. Cvijet je u cvatu samo tri dana, ali smrad ne ispušta dulje od osam sati.

01.06.2011. 17:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh