« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
ČAK KILOMETAR I POL ISPOD POVRŠINE

Crvi iz pakla pronađeni duboko u južnoafričkim rudnicima

Ovo otkriće otvara nova pitanja o širenju života na Zemlji i mogućim podzemnim životima na drugim planetima

Pakleni crv (DeviantArt)
Više o

crvi

,

crv oblić

Istraživači Gaetan Borgonie sa sveučilišta u Gentu u Belgiji i Tullis Onstott s američkog sveučilišta Princeton otkrili su složena višestanična stvorenja koja žive kilometar i pol i više ispod površine planeta.

Njihovo otkriće otvara nova pitanja o širenju života na Zemlji i potencijalnim podzemnim životima na drugim planetima i njihovim satelitima.

S nadimkom "crvi iz pakla", nematode ili oblići, pronađeni su u nekoliko rudnika zlata u Južnoafričkoj Republici gdje su znanstvenici napravili proboj u otkrićima o jednostaničnom životu u dubokom podzemlju.

Članak koji predstavlja podzemnu nematodu, od kojih je jedna službeno nazvana Halicephalobus Mephisto prema stripu "Gospodar Podzemlja", objavljen je u srijedu u u časopisu Nature. Halicephalobus Mephisto pronađen je u vodi koja je tekla iz bušotina oko kilometar i pol ispod površine, u rudniku zlata Beatrix.

"To nam govori nešto potpuno novo", rekao je Onstott, čiji je pionirski rad u Južnoj Africi u posljednjih deset godina revolucionizirao razumijevanje mikrobiološkog života općenito poznatog kao "extremophiles", koji žive na mjestima za koja se dugo vjerovalo da nisu pogodna za život.

Istraživanje će vjerojatno potaknuti znanstvene izazove i uzrokovati neke kontroverze, jer smješta daleko složeniji život u okruženje za koje su znanstvenici općenito smatrali ne bi trebao ili da ne može postojati.

02.06.2011. 09:00:18
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    milan
    07.06.2011. 08:23
    bože naćiće i zmiju sa 8 glava
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh