« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
OZBILJNA NESLAGANJA

Clinton napada i Brazil zbog sporazuma s Iranom

SAD lobira za nove sankcije, a Brazil i Turska su s Iranom postigli sporazum o razmjeni urana, što svjetskoj velesili ne odgovara

Hillary Clinton Iran Brazil
Hillary Clinton Iran Brazil (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

iranski nuklearni program

,

Lula da Silva

,

Australke

,

Knežija

,

šalice

,

DJ Tiga

,

James Zabiela

SAD ima "vrlo ozbiljne nesuglasice" s Brazilom oko odnosa prema iranskom nuklearnom programu, izjavila je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton.

SAD vrši pritisak za uvođenje novih sankcija Ujedinjenih naroda protiv Irana, dok su Brazil i Turska posredovale u postizanju sporazuma u Teheranu 17. svibnja, prema kojem Iran može zamijeniti približno polovicu svojih zaliha niskoobogaćenog urana (1.200 kg) za nuklearno gorivo za svoj istraživačko-medicinski reaktor.

"Mislimo da kupovanje vremena za Iran, omogućavanje Iranu da izbjegne međunarodno jedinstvo s obzirom na njihov nuklearni program čini svijet opasnijim, a ne manje opasnim", rekla je Clinton u govoru u Brookings Institutu u Washingtonu. "Mi imamo ozbiljna neslaganja s Brazilom oko diplomacije prema Iranu", naglasila je.

Brazilski predsjednik Inacio Lula da Silva i turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji su se u četvrtak sastali u Braziliji, brane sporazum iz Teherana, koji je po njima učinio sankcije nepotrebnima.

Erdogan je novinarima rekao da su kritičari sporazuma o nuklearnoj zamjeni "ljubomorni" na ono što su Brazil i Turska ostvarili.

Sporazum je istovjetan onome koji je prošle godine predlagala Međunaordne agencija za atomsku energiju (IAEA), rekao je Lula. On je ocijenio kako sporazum pokazuje da je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad spreman na pregovore.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je Erdoganu u telefonskom razgovoru 19. svibnja da će se SAD i dalje zalagati za sankcije protiv Irana, zbog "temeljne zabrinutosti oko iranskog nuklearnog programa".

Clinton je u četvrtak kazala kako još uvijek vidi Brazil kao partnera u rješavanju mnogih globalnih izazova, uključujući klimatske promjene i pomoć Haitiju u obnovi i izgradnji nakon potresa. Ona je također pohvalila vladu predsjednika Lule za poticanje visokih stopa gospodarskog rasta, koji pomaže u smanjenju siromaštva u Brazilu. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 08:08:30
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin alagic
    28.05.2010. 12:04
    USA nikad nije marila za UN niti je bila briga sta ko misli pa je radila sta je htjela.Danas i dalje izigrava svjetskog policajca zanemarujuci da se svjet podjelio.USA je ostala sa svojim NATO-m kupujuciih uz neke povlastice dok se druga strana ekonomski i vojno organizuje s kojom se nece moci uskoro nositi. BRIMK i islamske zemlje vec dugo vremena nemaju tolerancije za USA jednostrano djelovanje u svijetu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh