« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 29 dana
UPS!

Najgora namirnica za zdravlje mozga

Stručnjaci su objavili koja vrsta hrane najgore utječe na zdravlje vašega mozga.

E, ovo je najgore
E, ovo je najgore (Arhiva)
Više o

namirnice

,

pržena hrana

,

zdravlje mozga

Kognitivna oštećenja postaju polako glavni problem u svijetu, preciznije nakon što ljudi navrše 70 godina. Očekivano, razumljivo je da je pronalaženje načina za održavanje zdravlja mozga mnogima na prvom mjestu. A jedan od načina da to učinite je smanjenje unosa nekih od najgorih namirnica za zdravlje mozga.

"Održavati optimalno zdravlje mozga znači minimizirati upalu i izloženost toksinima", objašnjava neurolog Dale Bredesen za portal Eat This. Dodaje kako unos određenih namirnica šteti zdravlju našeg mozga, a jedna od njih posebno je opasna te preporučuje da ju izbjegavamo koliko je god to moguće. Radi se o prženoj hrani.

"Sve što je prženo u dubokom ulju sigurno ima dobar okus. A ono zadovoljavajuće hrskanje u kojem uživate nakon što zagrizete svoju prženu hranu je nešto što je teško zamijeniti. Ali često jedenje pržene hrane, poput pečene piletine, ne čini uslugu vašem mozgu. Rezultati meta-analize objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazali su odnos između većeg unosa pržene hrane i povećanog rizika od kognitivnih zdravstvenih problema. Ako ne možete bez malo hrskavog mesa na piletini, pokušajte je panirati i ispeći umjesto prženja u dubokom ulju", preporučuje Eat This.

Spomenuti portal objavio je još šest vrsta hrana koje biste trebali izbjegavati ako brinete o zdravlju svojega mozda, a riječ je o gumenim bombonima, ribi sabljarci, hot-dogu, brzoj hrani, krafnama i keksima.

Dakle, naravno da to sve volite (ajde, sabljarku vjerojatno niste nikad jeli), no ipak se suzdržite!

04.08.2023. 09:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.08.2023. 11:26
    o joj
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh