« Život
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
PRIPAZITE

Najčešće internetske prevare kojih se trebate čuvati

Koliko puta dnevno dobijete mail u kojem vam netko nudi milijune kako biste mu "pomogli"? No, ima i onih vještijih, pa pročitajte do kraja

Pazite da vam ne podvale
Pazite da vam ne podvale (Arhiva)
Više o

prevara

,

phising

,

internetske prevare

,

nigerijska prevara

Sve internetske prijevare su prilično slične - netko vam ponudi nešto što vam se sviđa, a da zauzvrat ne traži ništa. Najčešće se radi o novcu, ali u obzir ulaze i mnoge druge stvari. Naravno, takvi aranžmani nisu istiniti i zato vam donosimo nekoliko najčešćih prijevara koje vrebaju u bespućima interneta.

1. Nigerijska internetska prijevara

Ova prijevara počinje tako da prvo dobijete e-mail u kojem stoji: ''Ja sam Paul Agabi. Osobni sam odvjetnik Harloda Coopera koji je radio za kompaniju Exxon Oil u Nigeriji. U mjesecu travnju moj klijent je zajedno sa svojom djecom i suprugom sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj su svi poginuli.

Naravno, nastavak priče je takav da je bogati biznismen ostavio naslijeđe od nekoliko milijuna dolara, a tzv. Paul Agabi želi da ih baš vi dobijete i to tako da koristi vaš bankovni račun.

Nakon toga vi oduševljeno kažete da pristajete na taj dogovor, ali Agabi vas zatraži nekoliko stotina dolara kako bi potkupio bankare. Nakon toga traži novac za fiskalna davanja, pa za druga davanja...

Naravno kad shvatite da vas je 'preveslao' već ste ostali bez stotina dolara.

2. Prijevara sa 'savršenom ženom'

Surfate stranicom za pronalazak partnera kada u jednom trenutku naiđete na savršenu ženu. Prekrasna je i zaista joj se sviđate. Osim toga žarko vas želi upoznati i daje vam naslutiti da će vaš prvi spoj biti nezaboravan.

No da bi se sastala s vama treba joj malo novca za kartu do mjeste gdje živite. Jasno, nakon što joj uplatite novac, nikada više vam se ne javi.

3. Craigslist prijevara

Recimo da pokušavate nešto prodati preko stranice za marketing Craigslist. Primjerice bicikl za 300 dolara.

Vrlo brzo dobivate poruku: ''Pošalji mi svoju adresu i poslat ću ti ček istog trena i to na 1.500 dolara kako bih pokrio i troškove dostave bicikla do Njemačke. Unovči ček i pošalji Western Unionu 450 dolara kompaniji koja je obavila dostavu''.

Možda vam se ovo čini odličnom ponudom, ali problem je što se radi o lukavoj prijevari. Uplatit ćete 450 dolara pravog novca, a nekoliko dana kasnije saznat ćete da je narudžba bila lažna. Ostali ste bez bicikla i bez 450 dolara.

4. SMSing prijevara

Ukratko, dobijete sms poruku od svoje banke u kojoj stoji da postoji neki problem s vašim računom i da kliknete na ponuđeni link inače ćete ostati bez računa.

Link vas odvede na lažnu stranicu vaše banke. Upišete svoje podatke koji automatski budu dostavljeni prevarantima. S vašim pristupnim podacima nije im teško isprazniti vaš pravi bankovni račun.

5. Phishing

Ista stvar kao i SMSing, ali putem e-maila.

6. Prijevara 'radite od kuće

Ova prijevara počinje tako da dobijete e-mail koji vam nudi fenomenalan posao koji možete obavljati od kuće. Možda se radi o lijepljenju koverti ili bilježenju transakcija s kreditnih kartica.

Sve što trebate napraviti jest kupiti nešto unaprijed, bilo da se radi o opremi ili materijalu potrebnom za obavljanje posla.

Vi uplatite novac i naravno, zauzvrat ne dobijete ništa.

7. Lažna dobrotvorna donacija

Svaki put kada se na svijetu dogodi neka katastrofa poput uragana ili potresa milijuni ljudi koji se sažale nad žrtvama žele pomoći. No ima i onih koji žele zaraditi pa naprave web stranicu na koju možete uplatiti novac za pomoć unesrećenima.

Novac koji uplatite naravno nikada ne dođe do onih koji su katastrofom pogošeni.

23.10.2015. 15:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh