« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
DA TRUD NE BUDE UZALUDAN

Najčešće pogreške koje sabotiraju gubljenje kilograma

Konstantno ste na dijetama, a kilogram tvrdoglavo ostaju? Možda mršavljenje sabotirate ovim greškama

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

zdrava prehrana

,

mršavljenje

,

debljanje

,

gubljenje kilograma

,

vitka linija

Vrlo često se događa da ljudi prolaze kroz mukotrpne torture izgladnjivanjem kako bi skinuli višak kilograma, a rezultati dijeta apsolutno izostanu. Pošto je ljudsko tijelo i dalje mističan biološki stroj uzroci neuspjeha mogu biti brojni.

Možda je u pitanju stres, nedostatak sna ili je dijeta sama po sebi neadekvatna vašim potrebama, iako postoji mnogo potencijalnih objašnjenja za neuspjeh, nažalost, najčešći uzrok je autosabotaža.

Sama odluka da se ide na dijetu - Iako zvuči čudno, ali odluka da se ide na dijetu je pogrešna od samog starta. Naime, dijeta je po svojoj filozofiji privremeni režim prehrane koji nakon nekoliko tjedana prestaje i sve se vraća na staro. Za uspješno skidanje viška kilograma potrebno je promijeniti kompletnu ishranu, odnosno svaki dan paziti što jedete, a to je trajno rješenje koje vam garantira vitku liniju.

Brzanje sa početkom dijete - Do jučer ste uživali u janjetini ili nekom drugom kaloričnom jelu, a od danas ste na riži, čaju i dvopeku. Da li si možete zamisliti kakav je to šok za organizam? Nutricionisti i endokrinolozi predlažu da se umjesto dijeta ide na trajnu, plansku i balansiranu prehranu. Prije svakog obroka, ma kakav on bio, trebalo bi pojesti bogatu porciju salate koja ima što manje začina i prelivena je maslinovim uljem. Zbog ovog redoslijeda konzumacije prije ćete osjetiti sitost.

"Samo danas" - Ova fraza često izlazi iz usta kada se traži dobar argument, isprika za prekidanje dijete. Da li je nečiji rođendan, obiteljski ručak ili stresni dan na poslu dovoljno jaka isprika za negiranje svog truda, muke i odricanja kroz koje ste prošli? U ovome slučaju cilj (željena figura) opravdava sredstvo (odbijanje slastica, pa makar se neko našao uvrijeđenim).

Odlazak u krevet praznog želuca - Preskakanje večere je velika greška. Prvenstveno, pošto je glad prisutna ujutro vrlo lako se može dogoditi da pretjerate sa hranom, a drugo glad može poremetiti san i izazvati neželjeno debljanje.

Kompletno odricanje slatkiša - Brojna nutricionistička istraživanja pokazala su da umjereno unošenje slatkiša ne samo da ne remeti gubljenje kilograma, već potiče samo mršavljenje. Tu i tamo, nekoliko puta tjedno, nagradite se sušenim voćem i tamnom čokoladom, no pazite da to radite nakon ručka jer će na taj način tijelo brže probaviti šećere i ostale tvari koje potiču debljanje.

31.03.2012. 13:17:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh