« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
low fat

Najbolji put do vitke linije - smanjite unos masnoća

Prekomjeran unos masti vrlo je štetan i za naše zdravlje, a najviše masti u većini je namirnica skriveno

(Dreamstime)
Više o

zdravlje

,

masti

,

vitka linija

,

masne kiseline

,

svinjska mast

,

biljne masti

Većina ljudi veseli se božićnim blagdanima, ali mnogi razmišljaju i kakve će posljedice sva hrana koju pojedemo (a jedemo više i češće nego inače) ostaviti na našu liniju. Najštetnije što možemo unijeti u naše tijelo su masti, i to prije svega one životinjskog porijekla.

Takve štetne masti, iako hrani daju okus, ne uzrokuju samo debljanje, već utječu i na naše zdravlje - povišeni krvni tlak, kolesterol i ostale bolesti vezane uz lošu prehranu.

To ipak ne znači da životinjske masti morate potpuno izbaciti iz prehrane jer ih naš organizam ipak treba, pa u svemu treba biti umjeren. Masti su važne za zdrav rast i obnovu tjelesnih stanica. Neke masti sadrže i vitamine, a neke su izvor esencijalnih masnih kiselina koje su važne za pravilno funkcioniranje organizma.

No, kad biste to i htjeli izbaciti sve masti koje želite, bilo bi vrlo teško jer se puno njih nalazi u namirnicama u skrivenoj formi.

Dakle, same po sebi masti nisu nezdrave, ali vrlo je štetan njihov prekomjeran unos.

Kako pojedine masti djeluju na organizam, zavisi o njihovoj vrsti (jesu li njihove osnovne sastavnice zasićene ili nezasićene masne kiselne) i njihovoj uzajamnoj relativnoj zastupljenosti.

Među štetne životinjske masti spadaju i maslac i svinjska mast, a među biljne se ubrajaju biljna ulja i biljne masti proizvedene iz biljnih ulja.

Važno je znati i da se u našoj prehrani masti pojavljuju u dva oblika: kao vidljive (maslac, svinjska mast, ulja, biljne masti) i skrivene. Takve skrivene masti nalaze se u većini namirnica, posebice u masnim i mliječnim proizvodima, kao i u slatkišima.

Najbolji put kako ograničiti unos masti u organizam je svesti na minimum vrlo masna jela, posebice ona pohana. S piletine je najbolje odstraniti kožu, a vrlo je nezdrav i umak bešamel. Za pripremu jela odlično je posuđe od teflona ili čelika.

Mliječni proizvodi trebali bi biti malomasni ili polumasni, s količinom masti do tri posto, a sirevi su najbolji s najnižom količinom masti.

Dakle, smanjite unos masti i ne samo da ćete lakše smršavjeti, već ćete učiniti nešto dobro i za svoje zdravlje.

05.12.2009. 22:02:39
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    06.12.2009. 09:40
    i od najzdravije izvorske vode možete umrijeti ako pretjerate... ali najbolji način da smršavite je da izbacite ugljikohidrate, a ne masti jer tijelo prvo koristi masti, a ugljikohidrate skladišti... stoga je najbolja dijeta jesti proteine (meso) i povrće (bez škroba), a sve što sadrži ugljikohidrate smanjiti na minimum... zanimljiva je priča o Inuit eskimima čija je prehrana bazirana uglavnom na masnoćama, a jako rijetko oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti, guglaj: inuit paradox
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh