Najbolje i najgore namirnice za vašu liniju
Rezultati 20-godišnjeg istraživanja pokazali su koje namirnice i faktori imaju najjače veze s mršavljenjem i debljanjem
Najčešće oružja za borbu protiv viška kilograma su razno razne dijete, no su samo hitna vatrogasna intervencija, privremeno rješenje. Za postizanje konkretnih i trajnih rezultata treba promijeniti cjelokupni stil prehrane i u svakodnevnicu ukomponirati fizičku aktivnost, znači od vas se zahtijeva promjena životnog stila.
Kako drastične promjene ne dolaze preko noći za njih je potrebno puno truda, muke i odricanja, no tranziciju si možete olakšati tako da konzumirate ili izbjegavate namirnice koje ili debljaju ili pomažu kod mršavljenja.
Neka vam vodilja kod izbora hrane bude 20-godišnja studija sveučilišta Harvard koja je pomogla znanstvenicima da katalogiziraju jela i pića koja su najjače povezana kod debljanja i kod gubljenja viška kilograma. Istraživanje životnog stila i promjena tjelesne mase preko 120 tisuća Amerikanaca trajalo je od 1986. do 2006. godine, a između ostaloga, pokazalo je da su ispitanici svake četiri godine dobili u prosjeku 1,5 kilogram.
Da raščlanimo:
Četverogodišnje debljanje najjače je povezano s konzumacijom:
- Pomfrita i čipsa - U prosjeku se dobivalo 0,77 kilograma. Prženjem se krumpiri natope zasićenim masnoćama i kalorijama.
- Krumpira - U prosjeku se dobivalo 0,58 kilograma. Krumpiri kao krumpir nije štetan, dapače bogat je vitaminima C i B, nema kolesterola te sadrži škrob. Ono što ga čini štetnim su brojni dodaci poput ulja, kiselog vrhnja, putra ili kečapa.
- Pića sa dodatkom sladila - U prosjeku se dobivalo 0,45 kilograma. Šećer i umjetna sladila su prava kalorijska bomba.
- Neprocesuiranog mesa - U prosjeku se dobivalo 0,43 kilograma. Crveno meso bogato je masnoćama, stoga se ne bi trebalo pretjerivati.
- Procesuiranog mesa - U prosjeku se dobivalo 0,42 kilograma. Kobasice, salame, hrenovke bogate su nitratima i zasićenim masnoćama.
Ostali negativni faktori su konzumacija alkohola, pušenje ( novi nepušači su nabacili oko 2,34 kilograma), te manje od 6 do 8 sati sna.
Četverogodišnje mršavljenje najjače je povezano s konzumacijom:
- Jogurta - U prosjeku se gubilo 0,37 kilograma. Jogurt je izvrstan izvor kalcija i probiotika koji su nužni za kvalitetnu probavu.
- Orašasti plodovi - U prosjeku se gubilo 0,26 kilograma. Sjajna kombinacija nezasićenih masnoća i cjelovitih vlakana.
- Voće - U prosjeku se gubilo 0,22 kilograma. Voće je bogato vodom, esencijalnim antioksidansima i vitaminima.
- Integralne namirnice - U prosjeku se gubilo 0,17 kilograma. Namirnice od integralnog brašna bogate su vitaminom B i cjelovitim vlaknima.
- Povrće - U prosjeku se gubilo 0,1 kilogram. Povrće je niske kalorijske vrijednosti, te je bogato esencijalnim mineralima, vitaminima i cjelovitim vlaknima.
Novi komentar