« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ZADOVOLJSTVO ŽIVOTOM

Život bez žaljenja ključan za sreću

Žalite za propuštenim prilikama u životu? Zaboravite na njih jer vas one možda sputavaju da budete sretni i zadovoljni životom

selo sre?a priroda
Više o

sreća

,

zdravlje

,

emocionalno zdravlje

,

zadovoljstvo životom

,

žaljenje

Žalite jer niste više trenirali, krivo vam je što niste više učili ili ste možda ljutiti na sebe jer niste imali hrabrosti pitati osobu koja vam se sviđala za izlazak na spoj? Nova studija je otkrila da bi život bez žaljenja za propuštenim prilikama mogao biti ključ za sretnu starost, jer bez obzira koliko su sjećanja bolna ona nam pomažu da u budućnosti donosimo bolje, kvalitetnije odluke.

Kako bi istražili vezu između emocionalnog zdravlja i žala za prokockanim prilikama, znanstvenici su proučavali moždanu aktivnost volontera koji su činili tri skupine - mladi u dobi od 25 godina, te deprimirane i zdrave starije osobe u dobi od 65 godina.

Svi volonteri su igrali računalnu igru koja je dizajnirana da izazove žaljenje. Rezultati su pokazali da mladi i deprimirane starije osobe, zbog propuštenih prilika u igri, više riskiraju i krive sebe za neuspjeh. Dok, s druge strane, grupa sretnih starijih osoba nije mijenjala svoje ponašanje, odnosno nisu se uzrujavali zbog igre u kojoj su šanse za dobitak i gubitak totalno nasumične.

"Izgleda da je prilagodba životnim preprekama vrlo važna za emocionalnu dobrobiti, to jest za postizanje sreće i zadovoljstva ne smije se gledati na prošlost sa ljutnjom, već se treba fokusirati na pozitivne stvari", rekla je dr. Stefanie Brassen, neurologinja sa sveučilišne bolnice Hamburg-Eppendorf.

Također, magnetna rezonanca pokazala je da stariji depresivni i mladi volonteri imaju sličnu moždanu aktivnost u regijama zaduženim za žaljenje, ovisnost i emocije, dok je kod zdravih ispitanika uočen drugačiji uzorak aktivnosti koji pokazuje manje žaljenja i umjerene emocije.

"Iznenadilo me kako je većina zdravih ispitanika imala jako pozitivan pogled na život, te su bili smireni kada su pričali o svojem prošlim, potencijalno žaljenja vrijednim propustima", kaže dr. Brassen.

Znanstvenici vjeruju da će ovo istraživanje pomoći u liječenju depresije kod starih ljudi, te kod osmišljavanju boljih strategija za održavanje emocionalnog zdravlja.     

20.04.2012. 17:57:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh