« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana
SAVJETI

Načini prehrane koji smajuju opasnost od karcinoma

Veganska, vegetarijanska i lakto-vegeterijanska prehrana značajno smanjuju rizik od razvoja raka, bolesti srca i ranog umiranja od kardiovaskularnih bolesti, pokazala je nova analiza koja je uključivala više od 20 godina istraživanjas

Evo što treba jesti
Evo što treba jesti (Arhiva)
Više o

hrana

,

karcinom

,

vegetarijanska prehrana

,

veganska prehrana

"Uz smanjenje kardiovaskularnih čimbenika rizika kao što su krvni tlak i kolesterol, ova analiza pronašla je "zaštitni učinak" za određene vrste raka, uključujući jetru, debelo crijevo, gušteraču, pluća, prostatu, mokraćni mjehur, melanom, bubreg i ne-Hodgkinov limfom," rekao je glavni autor studije dr. Angelo Capodici.

Međutim, dijete koje naglašavaju konzumaciju nezdrave biljne hrane, kao što su voćni sokovi, rafinirane žitarice, čips, pa čak i gazirana pića mogle bi poništiti pozitivne učinke biljne prehrane za zdravlje, kažu istraživači.

Na rezultate mogu utjecati i drugi čimbenici načina života

Istraživači već dugo znaju da ljudi koji slijede biljnu prehranu često žive zdravije živote, uz dosta tjelovježbe i izbjegavanja hrane i pića zaslađenih šećerom, rafiniranih žitarica, grickalica, alkohola i duhana, navodi se u studiji.

"Ono što se ovdje pripisuje prehrani može biti djelomično posljedica drugog načina života", rekao je dr. David Katz, specijalist za preventivnu medicinu.

Zapravo, usvajanje biljne prehrane, čak i bez dodatne tjelovježbe, i dalje bi moglo donijeti zdravstvene prednosti, prema drugoj studiji.

"Došlo je do pada LDL kolesterola, inzulina i tjelesne težine u samo osam tjedana, a sve zbog jedenja hrane bez životinjskih proizvoda", rekao je Christopher Gardner, jedan od koautora studije.

Jedan od razloga za to mogao bi biti nutritivni poticaj koji biljke pružaju, uključujući visoke razine vitamina, minerala i drugih tvari s antioksidativnim i protuupalnim učincima, dok također smanjuju upalni učinak mesa i prerađene hrane, rekli su autori.

"Biljke imaju više vlakana, manje zasićenih masti i nula kolesterola", dodao je Gardner.

U istraživanjima je utvrđeno i da biljna prehrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i upala,

Međutim, od biljne prehrane nije bilo koristi za trudnice, što je "intrigantno otkriće" koje treba dodatno istražiti, rekao je Guaraldi,

17.05.2024. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.05.2024. 17:05
    losa hrana otrov
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh