« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana
SAVJETI

Tri suhe šljive dnevno za zdravlje

I svježe i suhe šljive prava su riznica kalija, vlakana, vitamina K, a u tragovima se mogu naći i magnezij i željezo

Čudesno zdrave!
Čudesno zdrave! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

šljive

,

suhe šljive

Suhe šljive su, bez sumnje, najbolje sušeno voće. Za razliku od svježih šljiva, suhe šljive mogu se čuvati oko šest mjeseci. Kada se čuvaju u hladnjaku, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive i do godinu dana.

Suhe šljive sadrže koncentrirani sorbitol i vlakna, što im daje veći laksativni učinak od svježih šljiva. I svježe i suhe šljive prava su riznica kalija, vlakana, vitamina K, a u tragovima se mogu naći i magnezij i željezo.

U svakom obliku, šljiva je nevjerojatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neoklorogenskom i klorogenskom kiselinom.

Ove tvari klasificiraju se kao fenoli, a njihova uloga antioksidansa potvrđena je u nekoliko znanstvenih istraživanja.

Od iznimne je važnosti sposobnost svježih i suhih šljiva da bolje iskoriste željezo u organizmu, što se povezuje s vitaminom C u plodovima tog voća.

Jedenje četiri do pet suhih šljiva daje vam oko 280 mg kalija, ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa. Evo nekih potencijalnih zdravstvenih dobrobiti jedenja suhih šljiva.

Suhe šljive kao lijek

Jedan od najstarijih kineskih lijekova pravi se od suhih (dimljenih) šljiva i zove se ubai. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.

Na vrhu liste od 24 vrste voća s antioksidativnom snagom je svježa šljiva (prunus domestica), dok su suhe šljive daleko ispred suhih smokava, datulja, grožđa, marelica, s dvostruko većom antioksidativnom snagom.

Suhe šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovite stolice, dok topiva vlakna pomažu umjerenoj probavi i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane.

Suhe šljive također sadrže sorbitol i klorogensku kiselinu, što može povećati učestalost stolice.

Antioksidansi i protuupalna svojstva suhih šljiva mogu spriječiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju, prema kliničkim studijama.

Veće količine vitamina K u suhim šljivama također pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.

Samo tri do četiri suhe šljive dnevno mogu pomoći neutralizirati stanice štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utječu na pamćenje.

Zašto biste trebali jesti suhe šljive svaki dan?

Istraživanja su pokazala da su flavonoidi prisutni u šljivama učinkoviti u zaštiti od kognitivnih poremećaja povezanih sa starenjem.

Redovita konzumacija šljiva također pomaže u prevenciji neurodegenerativnih poremećaja povezanih sa starenjem kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Suhe šljive mogu pomoći u snižavanju razine glukoze u krvi i LDL kolesterola ("lošeg kolesterola"), istovremeno štiteći vaše stanice od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti.

Kada jesti suhe šljive?

Jedenje suhih šljiva ujutro odličan je način da iskoristite prednosti antioksidansa za početak dana. To može pomoći u redovitom pražnjenju crijeva i spriječiti zatvor.

Osim toga, prirodno povećanje energije iz suhih šljiva može vam pomoći da imate produktivnije i energičnije jutro.

18.05.2024. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Neven
    18.05.2024. 13:04
    Kod suhih šljiva meni je uvijek nejasno da li ih treba skuhati ili se jedu nekuhane?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh