« Život
objavljeno prije 14 godina
SLUŠAJTE POZORNO

Muški glas ženama otkriva koliko je on jak

Mješavina dubine, oštrine, frekvencije i intenziteta u muškom glasu ukazuje na to kolika mu je snaga, ali nju mogu detektirati samo žene

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

nesigurnosti

,

DJ Sergej

,

interleukin 2

Žene imaju neobičnu sposobnost određivanja muškarčeve snage jednostavno slušajući njegov glas, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija.

Volonterke koje su sudjelovale u istraživanju birale su muškarce s većom snagom gornjeg dijela tijela na temelju njihova glasa, navodi se u časopisu Proceedings of the Royal Society B. Studentice su morale pogoditi visinu, težinu, snagu i sposobnost za borbu muškaraca  - no njihove su procjene bile najsličnije u kategoriji snage gornjeg dijela tijela, bez obzira na visinu i težinu.

Djevojkama su se puštale snimke muških glasova koje su bile iste zvučne jakosti, a među njima bilo je i snimaka na stranim jezicima - rezultati su bili istovjetni. Istraživanje sugerira da sama dubina muškog glasa ne ukazuje na njegovu snagu već su u igri još i intenzitet, frekvencija i oštrina. Ženske su procjene, dakle, bile uvjetovane mješavinom spomenutih karakteristika.

>> Žene ne padaju na dobar stas već na dosadan glas

>> Ne zavodimo samo stasom već i glasom

Znanstvenici vjeruju kako rezultati istraživanja (žena snagu muškarca može detektirati preko njegova glasa) ukazuju na to da je muški glas imao važnu ulogu u evolucijskom procesu i odabiru partnera tijekom ljudskog razvoja.

16.06.2010. 20:23:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    16.06.2010. 21:26
    sa naglaskom na 'znanstvenici vjeruju'... :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh