« Život
objavljeno prije 14 godina
NEKA ZNA DA STE TU

Otjerajte medvjeda zviždanjem i pjevanjem

Ako ulazite u šumu, potrebno je na neagresivan način upozoriti životinje da ste u blizini - tako ćete vjerojatnost susreta s njima svesti na minimum

medvjed smeđi
medvjed smeđi (Shutterstock - Ilustracija)
Više o

Slovenija

,

napad

,

divlje životinje

,

medvjed

,

urasle dlačice

,

depilacija

,

folikulitis

Stanovnici sela Zapotok kod Ljubljane, gdje je medvjedica u utorak na večer teško ranila ženu koja je u večernju šetnju izvela svog psa, upozoreni su da je jedan od načina zaštitite pred medvjedom - zviždanje ili glasno pjevanje.

Državni zavod za šume koji upravlja populacijom od oko 500 primjeraka smeđeg medvjeda, koliko ih prema nekim procjenama živi na području Slovenije, zbog napada medvjedice u šumi Kurešček izdao je lokalnom stanovništvu pismeno uputstvo kako izbjeći takve neugodne susrete. Prema njihovu upozorenju, ljudi u šumi trebaju izbjegavati puštanje pasa s uzice, a kad su u prirodi moraju na neagresivan način upozoriti medvjede na svoju prisutnost,

"Prilikom ulaska u šumu potrebno je govoriti glasnije nego inače, zviždati neku pjesmu ili na drugi kulturan i neagresivan način upozoriti životinje na svoju prisutnost. U tom će slučaju mogućnost susreta s medvjedom biti vrlo mala", naveo je u svojim naputcima stanovništvu zavod za šume.

>> Medvjedica u šumi napala Slovenku

>> VIDEO: Mačka napala medvjeda

Budući da je šuma Kurešček gdje se dogodio jučerašnji napad medvjedice popularno izletište jer je samo 30 kilometara udaljeno od glavnog grada, stručnjaci zavoda za šume ponavljaju da izletnici nakon piknika u prirodi ne ostavljaju otpadke jer je potraga za hranom česti uzrok zašto se medvjedi približavaju naseljenim područjima.

>> Ubili medvjeda koji je napadao turiste

>> Što učiniti kad sredstvo za uspavljivanje medvjeda ne djeluje?

Žena koja je u utorak nastradala od medvjeda smještena je u bolnicu s teškim ozljedama ruku i nogu, ali nije u životnoj opasnosti. U srijedu je donesena odluka da će lovci idućih dana pažljivo pratiti situaciju oko mjesta napada, ali nije donesena odluka o odstrijelu životinje koja je po svoj prilici napadom mislila zaštititi svoju mladunčad jer se nesreća dogodila u u prirodnom staništu medvjeda, a ne u naseljenom mjestu. (hina/metro-portal)

16.06.2010. 20:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh