Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2010. 20:23:00
SLUŠAJTE POZORNO

Muški glas ženama otkriva koliko je on jak

Mješavina dubine, oštrine, frekvencije i intenziteta u muškom glasu ukazuje na to kolika mu je snaga, ali nju mogu detektirati samo žene

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Žene imaju neobičnu sposobnost određivanja muškarčeve snage jednostavno slušajući njegov glas, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija.

Volonterke koje su sudjelovale u istraživanju birale su muškarce s većom snagom gornjeg dijela tijela na temelju njihova glasa, navodi se u časopisu Proceedings of the Royal Society B. Studentice su morale pogoditi visinu, težinu, snagu i sposobnost za borbu muškaraca  - no njihove su procjene bile najsličnije u kategoriji snage gornjeg dijela tijela, bez obzira na visinu i težinu.

Djevojkama su se puštale snimke muških glasova koje su bile iste zvučne jakosti, a među njima bilo je i snimaka na stranim jezicima - rezultati su bili istovjetni. Istraživanje sugerira da sama dubina muškog glasa ne ukazuje na njegovu snagu već su u igri još i intenzitet, frekvencija i oštrina. Ženske su procjene, dakle, bile uvjetovane mješavinom spomenutih karakteristika.

>> Žene ne padaju na dobar stas već na dosadan glas

>> Ne zavodimo samo stasom već i glasom

Znanstvenici vjeruju kako rezultati istraživanja (žena snagu muškarca može detektirati preko njegova glasa) ukazuju na to da je muški glas imao važnu ulogu u evolucijskom procesu i odabiru partnera tijekom ljudskog razvoja.

16.06.2010. 20:23:00
http://metro-portal.hr/muski-glas-zenama-otkriva-koliko-je-on-jak/42762/