« Muškarci
objavljeno prije 4 mjeseca i 10 dana
EH, DA... :)

Muškarci su narcisoidniji od žena

usporedbi sa ženama, muškarci će više iskorištavati druge i vjerovati da su posebni i da im zato pripadaju privilegije

Sliku svoju ljube
Sliku svoju ljube (Arhiva)
Više o

muškarci

,

narcisoidnost

,

žene

Muškarci su narcisoidniji od žena, pokazala je analiza američkih znanstvenika nakon što su proučili podatke iz 355 znanstvenih članaka, disertacija i tehničkih priručnika u kojima je bilo uključeno više od 470 tisuća ljudi svih dobnih skupina.

Znanstvenici kažu da narcisoidnost ima dobre i loše strane.

"Narcisoidnost je povezana s raznim interpersonalnim disfunkcijama, uključujući nemogućnost održavanja zdrave dugoročne veze, neetičkim i agresivnim ponašanjem", kazala je vodeća autorica studije Emily Grijalva sa sveučilišta u američkom Buffalu.

"Istovremeno, narcizam potiče samopouzdanje, emotivnu stabilnost i prije će izroditi vođu", dodaje Grijalva.

U svojoj meta-analizi, Grijalva i njezin tim razmatrali su tri aspekta narcizma - čelništvo/autoritet, grandioznost/ekshibicionizam i iskorištavanje/uzimanje prava.

Utvrdili su da je razlika između spolova najveća u trećoj kategoriji. "Rezultat sugerira da, u usporedbi sa ženama, muškarci će više iskorištavati druge i vjerovati da su posebni i da im zato pripadaju privilegije", napisala je Grijalva u časopisu Psyhological Bulletin.

Tek nešto manja je razlika u kategoriji čelništvo/autoritet, a to znači da su muškarci skloniji tome da se nameću, da vode i imaju više moći.

U aspektu grandioznost/ekshibicionizam spolovi su podjednaki. "Drugim riječima, oba spola su jednako tašta, sklona ekshibicionizmu i zadubljena u sebe", kaže Grijalva.

Ukupno, zaključili su da su muškarci narcisoidniji za četvrtinu više od žena.

30.07.2019. 20:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    31.07.2019. 09:29
    neki jesu neki nisu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh