« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OPREZ!

Muškarci s nesanicom imaju četiri puta veći rizik od prerane smrti

Studija je po prvi puta istražila povezanost nesanice i kratkog sna s preranom smrću odraslih žena i muškaraca

nesanica
nesanica (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

nesanica

,

smrtnost

,

opasnost

,

istraživanje

,

muškarci

,

pastelne boje

Američki su znanstvenici otkrili da kod muškaraca koji pate od nesanice ili prekratko spavaju postoji četiri puta veći rizik od ranije smrti.

Ovo je prva studija dosad koja otkriva da je kronična nesanica u paketu s kratkim snom povezana s većom smrtnošću kod muškaraca. Za razliku od raznih upitnika i anketa, studija je provođena u laboratoriju, maksimalno objektivno.

Prethodna su studije pokazale vezu nesanice i lošijeg zdravlja, ali nisu istražile povezanost nesanice i kratkog sna sa stopom smrtnosti.

Autor i glavni istraživač dr. Alexandros N Vgontzas, profesor psihijatrije na sveučilištu Penn State College of Medicine i pri Hershey Medical Center-u, izjavio je za medije: "Primarni nalaz našeg istraživanja je da je nesanica, najčešći poremećaj spavanja, povezana sa povećanim mortalitetom kod muškaraca", prenosi Medical News Today.

Znanstvenici su kroničnom nesanicom definirali onu koja traje duže od godinu dana.

Za potrebe studije, 1.000 žena prosječne dobi od 47 godina i 741 muškarac prosječne dobi 50 godina, znanstvenicima su detaljno opisali svoje spavanje u prošlosti te su se podvrgnuli liječničkom pregledu zbog kojeg su jednu noć prespavali u laboratoriju gdje je trajanje njihovog sna objektivno mjereno posebnim preciznim uređajem.

nesanica_budjenje_shutter.jpg

Pri analiziranju rezultata u obzir su uzete i karakteristike kao što su dob, rasa, obrazovanje, indeks tjelesne mase, pušenje cigareta, konzumacija alkohola, depresija i teško disanje u snu. Također su u istraživanju uzeli u obzir razne bolesti poput dijabetesa i povišenog tlaka.

Grupu žena slijedilo se dugoročno kroz 10 godina, a grupu muškaraca čak 14 godina.

Rezultati su pokazali sljedeće:
 
    * Tijekom praćenja, ukupno 248 (14 posto) sudionika je umrlo: 145 (21 posto) muškaraca i 103 (5 posto) žena

    * 8 posto žena i 4 posto muškaraca patilo je od kronične nesanice te su spavali kraće od šest sati

    * kroz 14 godina istraživanja stopa smrtnosti za muškarce bila je 9,1 posto za one bez kronične nesanice koji spava najmanje 6 sati, a 51,1 posto za one s kroničnom nesanicom koji su spavali manje od 6 sati

    * Takva veza između smrtnosti i nesanice te kratkog sna nije postojala kod žena
 
    * Nešto veći rizik od smrti postojao je i kod sudionika koji su uz kroničnu nesanicu i kratki san imali i dijabetes ili povišeni tlak

nesanica_shutterstock.jpg

Vgontzas i kolege zaključili su sljedeće: "Nesanica u kombinaciji s  kratkim snom kod muškaraca povezana je s povećanom smrtnošću, te je taj rizik debelo podcijenjen".

Vgontzas se nada da će ova najnovija studija, zajedno s prethodnima,  povećati svijest zdravstvenih djelatnika te da će se nesanica ranije dijagnosticirati i liječiti na odgovarajući način.

Istraživači su  naglasili kako se njihova uporaba 6-satnog praga ne treba tumačiti kao idealno vrijeme spavanja, te da je samo bila korisna u studiji.

Američka Academy of Sleep Medicine kaže da većina odraslih osoba treba sedam do osam sati sna da bi se osjećali dobro i odmorno tijekom dana.

Jedan od razloga zašto je razlika u smrtnosti toliko veća kod muškaraca nego kod žena leži i u kraćem trajanju studije kod žena, te će se po tom pitanju još dosta trebati istraživati.

 

04.09.2010. 21:38:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh