« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ČUVAJTE ZDRAVLJE

Zašto vam pranje zubi može spasiti život?

Spriječite na vrijeme krvarenje zubnih desni jer ono može uzrokovati krvne ugruške koji zaustavljaju opskrbu krvi prema mozgu

zubi srčane bolesti
zubi srčane bolesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

zubi

,

pranje zuba

,

krvni ugrušak

,

zubna higijena

,

srčane bolesti

Pravilna njega zubi može vam doslovno spasiti život, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Bristol. Naime, kad bakterije uđu u naš krvotok kroz desni koje krvare, one razvijaju protein koji prisiljava trombocite da se vežu zajedno, prenosi Daily Mail. Već su prijašnja istraživanja pokazala da je loša zubna higijena povezana sa srčanim bolestima, ali do sada se nije točno znalo kako bakterije iz desni ugrožavaju krvotok.

Kako kaže voditelj studije prof. Howard Jenkinson, koji se već dugo bavi ovim problemom, kad se trombociti vežu zajedno oni potpuno oblože bakterije, što sprječava i djelovanje antibiotika protiv infekcije. Osim što pomaže bakterijama, vezivanje trombocita može uzrokovati i male krvne ugruške na srčanim zaliscima ili upalu krvnih žila što, pak, može zaustaviti opskrbu krvi prema srcu i mozgu.

>> Naučite ispravno prati zube

Zato znanstvenici upozoravaju da je redovito pranje zubi i čišćenje koncem nužno. Upravo loša zubna higijena uzrokuje krvarenje desni i daje bakterijama izlaz u krvotok. Bakterije u krvotoku uzrokuju krvne ugruške, što dovodi do različitih srčanih bolesti.

Dakle, osim zdrave prehrane i kretanja, i održavanje zubne higijene nužno je za naše zdravlje općenito, a ne samo za ljepši osmijeh.

06.09.2010. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh