« Muškarci
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
ZNATE LI?

Muškarci brže ćelave ako su marljivi

Dok su bili klinci, muškarci sigurno nisu htjeli biti ćelavi, ali jesu htjeli imati puno novca, karijeru i skupe automobile. No, izgleda da jedno bez drugog ne ide...

Nezgodno za muške...
Nezgodno za muške... (Arhiva)
Više o

ćelavost

,

muškarci

Izgubili ste kosu? Izgleda da ste radili previše, kažu to južnokorejski stručnjaci. Prema njihovom istraživanju, previše posla može djelovati pogubno na mušku kosu, ma koliko se to vama čini čudnim...

U istraživanju je sudjelovao 13,391 muškarac u dobi od 20 do 59 godina.

Ispitanici su bili podijeljeni u tri grupe, po broju sati koliko rade tjedno. Prva su bili muškarci koji odrade do 40 sati, druga 40 do 52, a treća više od 52 sata. 

Na početku studije nitko od ispitanika nijeimao problema s ćelavošću, no nakon četiri godine, sitaija se promijenila.  Otkriveno je da su oni koji su puno radili razvili alopeciju, a pokazalo se i da je ona napredovala s porastom broja radnih sati, piše portal Bright Side.

Objašnjenje za ovu pojavu može biti stres povezan s poslom. Prethodne studije pokazale su da dugo radno vrijeme uzrokuje stres koji može potaknuti folikule dlake da odu u fazu mirovanja u kojoj one prestaju rasti. U ovom stanju kosa pada, ali nova ne raste i dolazi do ćelavosti.

Prema drugom mišljenju, stres može dovesti do toga da naš imunološki sustav napada folikule dlake. Ovo stanje može zauvijek zaustaviti rast kose.

Bilo kako bilo, izgleda da one priče o djedovima s mamine strane i kosi nisu baš istinite...

21.05.2022. 18:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.05.2022. 19:03
    Nervoza....
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh