« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
LJETO U MSU

Multimedijski program Muzeja suvremene umjetnosti

Multimedijski program Muzeja suvremene umjetnosti / koncert Matej Meštrović i Borna Šercar u subotu, 10. srpnja od 18 sati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Matej Meštrović

,

Ljeto u MSU

,

Borna Šercar

Program za subotu, 10. 7. 2021.

18.00 FILM NEOBIČNI ŽIVOTI (Hors normes), humorna drama, 114', Francuska, red. Olivier Nakache
20.00 Performans Nika Ham
21.00 KONCERT Matej Meštrović i Borna Šercar 
Do 20.00 sati IZLOŽBE

Produženo radno vrijeme izložbi Arhipelag" Matka Vekića i „Retrospektiva - jedna od mogućih 100" Ivana Kožarića

* Koncerti počinju u 21 sat. Ulaz od 20.15 sati.

* Prodaja ulaznica za koncerte preko sustave Eventim.hr i na blagajni MSU. Broj posjetitelja je ograničen.

* Broj gledatelja na filmskim projekcijama je ograničen - molimo, prijavite se unaprijed na email: recepcija@msu.hr, s datumom i/ili imenom filma.

* 20.00 IZLOŽBE Produženo radno vrijeme izložbi „Arhipelag" Matka Vekića i Ivan Kožarić: „Retrospektiva - jedna od mogućih 100"


O IZVOĐAČIMA I PROGRAMU:

KONCERT

Matej Meštrović i Borna Šercar 
Neobični i atraktivni nastupi iskusnih glazbenika često kombiniraju instrumente klasične glazbe, poput klavira, s posve alternativnim i eksperimentalnim izvorima zvuka poput boca ili automobilskih  felgi.

Matej Meštrović

Matej Meštrović vrlo  je svestran umjetnik. Godine 2018. postao je prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela - Dunavske Rapsodije - u dvorani Carnegie Hall - Stern. Autor je glazbe za 3 hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO - Šangaj, Hannover, i Lisabon. Nagrađen je Nagradom Grada Zagreba i brojnim drugim nagradama. Njegov CD "Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos" uvršten je na Spotifylistu 50 klasičnih izdanja. Album "3 Rapsodije za klavir i orkestar" snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, prvi je službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom.

Borna Šercar

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar svira, piše filmsku i  kazališnu glazbu, djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji i više drugih orkestara. Nastupa i u više sastava koji se bave jazz glazbom. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem i Gabi Novak, Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Terezom Kesovijom, Oliverom i drugima. Suosnivač je trija Boob-n-yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe. Dobitnik je nagrada Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. i za najboljeg jazz bubnjara 2014. godine. Nagrađen je i Porinom 2011. i 2013. (za skladbu „Melancholy" sa albuma „Nehaj"). S Jazzianom Croaticom ima zapažene nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.

PERFORMANS

Nika Ham
U sklopu programa Umjetničkih akcija i performansa Ljeta u MSU 2021. ove subote, 10. 7. s početkom u 20 sati održat će se performans slovenske umjetnice Nike Ham pod nazivom DANCE WITH BENTHAM (Ples s Benthamom). Ham od 2016. razvija i gradi ovaj umjetnički projekt u kojem koristi snimke nadzornih kamera koje bilježe njezine performativne izvedbe unutar različitih izložbenih prostora, a koje nerijetko uključuju netipično, neočekivano i često duhovito ponašanje i kretanje unutar muzejsko-galerijskih institucija.

Nika Ham (1991.) je multidisciplinarna umjetnica s magisterijem slikarstva koji je završila na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, Slovenija. 2013/14. nastavlja studij na Umjetničkoj školi Winchester u Velikoj Britaniji. Tijekom studija Ham je sudjelovala na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Od 2016. radi kao umjetnička direktorica grafičkog odjela za LET'S CEE Film Festival u Beču. Također surađuje s umjetničkom skupinom Laibach i radi u Modernoj galeriji u Ljubljani. Posljednjih godina njezin se umjetnički izraz prebacio sa slikarstva na video, digitalnu umjetnost i umjetnost performansa. Koristi svoje tijelo za ocrtavanje prostora u kulturnim institucijama, dovodi se u nekonvencionalne situacije i koristi snimke sigurnosnih kamera za svoj video rad kako bi stekla poglede koji su obično dostupni samo „nadzornicima". Sa svojim video zapisima, grafičkim dizajnom i fotografijama Ham također radi u kazalištu i na ljubljanskoj klupskoj sceni.

FILM

Neobični životi (Hors normes), humorna drama, 114', Francuska, red. Olivier Nakache
Priča o dvojici muškaraca koji sa socijalnim radnicima, volonterima i doktorima pomažu djeci s teškim oblicima autizma koju su druge institucije odbacile. Topla, nerijetko smiješna i dirljiva priča o posebnim ljudima - onima kojima treba pažnja i pomoć da pronađu svoje mjesto u svijetu i onima koji tu pomoć nesebično pružaju.

IZLOŽBA

Matko Vekić: Arhipelag ( do 15. 8.)
Novi ciklus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika srednje generacije izaziva iznenađenje i oduševljenje. Prvo predstavljanje Vekićevog najnovijeg ciklusa pod nazivom Arhipelag, kojim ovaj istaknuti slikar otvara novo tematsko i formalno područje svog istraživanja. Vekić je 2006. i 2010. predstavljao Hrvatsku selekciju na međunarodnom bijenalu u Kairu, a 2009. godine i na 53. Međunarodnoj izložbi likovne umjetnosti u Veneciji. http://www.msu.hr/dogadanja/matko-vekic-arhipelag/653.html

IZLOŽBA

Ivan Kožarić: Retrospektiva - jedna od mogućih 100 (1. 7. - 31.10.2021.)

Retrospektiva u povodu stogodišnjice rođenja Ivana Kožarića (Petrinja, 10. lipnja Petrinja, 1921. - Zagreb, 15. studenoga 2020.) samo je jedna od mnoštva mogućih načina predstavljanja stvaralaštva posve netipične i upravo zbog toga iznimne umjetničke osobnosti u svijetu novije hrvatske i europske umjetnosti. Od samog početka umjetničkog puta, odbijajući zamrznuti likovni jezik u nekoj prepoznatljivoj inačici stila, Ivan Kožarić neumorno je tragao za najboljim načinom kojim će materijalizirati svoju umjetničku misao - ideju. „Ako djelo sadrži ideju," govorio je „ima sve, ima život."  http://www.msu.hr/dogadanja/ivan-kozaric-retrospektiva-jedna-od-mogucih-sto/721.html

06.07.2021. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh