« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
UZVRATITE UDARAC

Muče vas bolovi i umor? Pobijedite ih Tai Chijem

Nesanica, bolovi, umor, loše raspoloženje sve su to simptomi koje možete ublažiti prakticirajući Tai Chi, tvrde istraživači

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nesanica

,

umor

,

bolovi

,

tai chi

,

fibromijalgija

Ne tako davno kineski premijer Wen Jabao je tijekom posjeta Japanu u jednom tokijskom parku demonstrirao Tai Chi, „način vježbanja" koji je majka borilačkih vještina - pozitivni učinci Tai Chija očiti su u samom zdravstvenom stanju tog kineskog političara koji je sa svojih 68 godina u odličnoj formi. A da se ne radi o izoliranom primjeru potvrđuje i jedno isztraživanje objavljeno u američkom medicinskom časopisu New England. Tai Chi, naročito stil Yang, ublažava simptome fibromijalgije koji se manifestira u vidu bolova u mišićima, poremećajima u spavanju, depresiji i stalnom umoru.

>> Alternativna medicina - što zaista djeluje

Istraživači iz Medicinskog centra Tufts iz Bostona željeli su staviti na kušnju učinkovitost legendarne kineske tehnike, možemo reći vježbanja i opuštanja, pri čemu su imali pomoć 66 volontera koji su promatrani 12 tjedana. Svi volonteri pacijenti patili su od fibromijalgije kako ju je prema svojim standardima definirao Američki koledž za reumatologiju iz 1999. Fibromijalgiju u biti nije lako prepoznati. Dijagnoza se temelji na simptomima koje opisuje pacijent (najčešće pogađa žene) te na temelju testa boli - liječnik  dodirom određenih dijelova tijela pacijenta utvrđuje javlja li se bol. Ali precizni testovi ne postoje. Glavni simptomi su sljedeći: kronična bol u mišićima oko kralježnice, u ramenima, vratu, rukama, butinama, ligamentima i ta se bol seli iz jednog područja u drugo.; zatim nagle promjene u raspoloženju i problemi sa spavanjem; kronično brzo umaranje.

Uzrok fibromijalgije je nepoznat i ne postoji učinkovita terapija za nju. Liječnici često propisuju antidepresive i lijekove za bol, ali s malo uspjeha. Upravo zato se traže alternativna rješenja. Tai Chi je potencijalno jedno od njih. Uz Tai Chi učinci su bolji nego kad se pacijenti samo istežu; smanjuje se bol, umor, učestalost nesanice i poboljšava opće tjelesno stanje. „Za ove rezultate -komentirala je koordinatorica istraživanja reumatologinja Chenchen Wang - vjerojatno je zaslužna činjenica da je fibromijalgija vrlo kompleksna i da Tai Chi djeluje na više područja; tjelesno, psihološko, društveno i duhovno, a uravnoteženost tih sfera je važna za zdravlje."

>> Polagano disanje može ublažiti bol

Vježbe u sklopu Tai Chija koje su se koristile u istraživanju pripadaju klasičnom stilu (Yang) koji je izvedenica iz brojnih kineskih borilačkih vještina i koji je osmišljen između 1800. i 1900. godine upravo u obitelji Yang. Danas je taj stil među najraširenijima, možda najviše zato što ga nije teško svladati. Podrazumijeva uspravno držanje i stav u kojem lako mogu biti i stariji ljudi. Temelji se na laganim i sporim povezanim pokretima: prelazak iz jednog položaja u drugi je harmoničan temeljen na ravnoteži uma i tijela, između same osobe i vanjskog svijeta. Ispitivanje je potvrdilo da Tai Chi vježbe smanjuju stres, tjeskobu, depresiju i poremećaje raspoloženja uz povećanje samopoštovanja. Ako patite od navedenih problema, zašto ih ne biste pokušali riješiti s Tai Chijem?

21.08.2010. 13:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh