« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina
NE GRIZITE SE

Mršavite uz princip 80-20

Pravilo je jednostavno - ako ste dobri 80 posto vremena, ostalih 20 se možete opustiti

Mršavljenje je težak, ali ne i nemoguć posao
Mršavljenje je težak, ali ne i nemoguć posao (Shutterstock)
Više o

mršavljenje

,

dijeta

Nema tog čovjeka kojemu je prelazak na novi fitnes režim ili dijetu jednostavan posao. To katkada zna biti prava drama, naročito u obiteljskom okruženju - vjenčanja, krstitke, razna okupljanja, rođendani... Međutim, postoji način da bez grižnje savjesti uživate u druženju s najmilijima bez obzira na hranu i piće koji su u takvim prigodama uvijek prisutni. Iskušajte princip mršavljenja 80-20.

Pravilo je jednostavno - ako ste dobri 80 posto vremena, ostalih 20 se možete opustiti. Naravno, govorimo o dijeti i vježbanju. Na primjer, tijekom dana ste izbacili obrađenu, tvorničku i nezdravu hranu, a navečer ste, umjesto standardne pizze, naručili (ili pripremili) malo fine i zdrave piletine ili puretine s mnogo povrća. Za tu žrtvu se smijete nagraditi čašom vina. Međutim, večernji desert spomenuti odnos već prebacuje na 70-30, a to se dakako kosi s pravilima mršavljenja na ovaj način. Bit čitave priče se vrti oko činjenice da nitko od nas ne može biti 100 posto dosljedan dijetama i režimima vježbanja.

Planirajte unaprijed. Ako znate da vas čeka vikend pun gastronomskih užitaka ili vam slijedi ručak kod roditelja (a svi znamo kakva je mamina kuhinja), pobrinite se da budete dobri tog tjedna kako biste se opustili na njegovom kraju.

Svatko ima slabosti. U slučaju da ste posebno slabi na određenu namirnicu ili jelo (kao što je autor ovog teksta na čokoladu), prepustite se uživanju upravo u tome što volite. To se naravno odnosi na drugi dio principa. Da ponovimo, pazite što jedete u 80 posto slučajeva i vremena, a ostalih dvadeset uživajte u tom sladoledu, pivu, hamburgeru... Ipak, to ne znači da se trebate prežderavati. Dopušteno vam je s vremena na vrijeme pojesti omiljenu 'nezdravu' hranu.

100-postotna predanost. Iako nećete biti 100 savršeni u provođenju režima vježbanja ili prehrane, vaša predanost cilju mora biti 100-postotna. Drugim riječima, ako podbacite, nema odustajanja. Neka vaš cilj bude da uvijek jedete zdravo (dakle, u 100-postotnom smislu); sigurno ćete podbaciti, ali ako se trudite dosegnuti maksimum, podbačaj će biti manji. Upravo zato je princip 80-20 prikladan. Nećete sojećati grižnju savjesti ako ne uspijete odoljeti, na primjer, pizzi.

Hranjivost. Ako većina hranjivih tvari koje unosite u organizam dolazi iz zdrave hrane, tada znajte da se hranite pravilno. Ako jedete pravu hranu vaša ovisnost o 'praznim' kalorijama će splasnuti. Zdravo i pravilno jedenje u 80 posto slučajeva tako će se polako pretvoriti u naviku.

Kad 80 postane 60. Budite iskreni prema sebi. Bolje biti iskren nego se gristi zbog toga što ste pojeli kolač dva više. Tako će vaš cilj postati realističniji. Međutim, kad se omjer naglo poremeti i stane takav neko vrijeme, potrebno je povući ručnu, razmisliti i zatim uložiti još više truda da se vratite na prave staze.

Princip 80-20 zaista olakšava proces mršavljenja jer ga čini ugodnijim i ostvarivijim. Ta mala doza fleksibilnosti zaista puno znači.

07.06.2011. 08:57:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    MajaK
    07.06.2011. 11:49
    Ovo je najbolji princip držanja bilo kakve dijete!! Ja sam prošle godine skinula 17 kila na takav način, naravno uz vježbanje i promjenu glavne ishrane na zdraviju, ali teta u lokalnoj pekari me je jako dobro znala kad bih došla po jedan "masni burek" )))))))))))))
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh