« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
DOBAR VID

Mrkva dobila konkurenciju u klasi vitamin A

Beta karoten koji tijelo pretvara u vitamin A zastupljen je i u zelenom povrću i žitaricama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

vitamin C

,

žitarice

,

mrkva

,

beta karoten

,

vitamin A

,

zeleno povrće

,

vitamin E

,

dobar vid

Njemačko nutricionističko društvo objavilo je kako mrkva, bogata beta-karotenom, nije jedino povrće dobro za vid. Špinat, rajčica, brokula i mango također sadrže beta-karotene koje tijelo pretvara u vitamin A koji štiti očnu rožnicu od slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice.

U istraživanju provedenom na tisuću Nijemaca, 83 posto ispitanika je znalo da je mrkva dobra za vid no, da isti učinak imaju špinat i brokula znalo je samo 32 odnosno 27 posto ispitanih.

Beta karoten je karotenoid, životinjski i biljni pigment, koji se nalazi u zelenom povrću i žitaricama, smanjuje rizik od pojave smeđe katarakte i makularnih degeneracija (jednog tipa oštećenja rožnice), koja se obično pojavljuje u starijih osoba i može uzrokovati gubitak vida.

Uz to, antioksidativna svojstva vitamina C i E štite stanice oka od oštećenja uzrokovanog izlaganju suncu. Agrumi su primarni izvor vitamina C, a vitamin E se može pronaći u biljnome ulju, lješnjaku i integralnome žitu.

Izvor: Hina

03.08.2009. 15:22:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh