Mrkva dobila konkurenciju u klasi vitamin A
Beta karoten koji tijelo pretvara u vitamin A zastupljen je i u zelenom povrću i žitaricama
Njemačko nutricionističko društvo objavilo je kako mrkva, bogata beta-karotenom, nije jedino povrće dobro za vid. Špinat, rajčica, brokula i mango također sadrže beta-karotene koje tijelo pretvara u vitamin A koji štiti očnu rožnicu od slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice.
U istraživanju provedenom na tisuću Nijemaca, 83 posto ispitanika je znalo da je mrkva dobra za vid no, da isti učinak imaju špinat i brokula znalo je samo 32 odnosno 27 posto ispitanih.
Beta karoten je karotenoid, životinjski i biljni pigment, koji se nalazi u zelenom povrću i žitaricama, smanjuje rizik od pojave smeđe katarakte i makularnih degeneracija (jednog tipa oštećenja rožnice), koja se obično pojavljuje u starijih osoba i može uzrokovati gubitak vida.
Uz to, antioksidativna svojstva vitamina C i E štite stanice oka od oštećenja uzrokovanog izlaganju suncu. Agrumi su primarni izvor vitamina C, a vitamin E se može pronaći u biljnome ulju, lješnjaku i integralnome žitu.
Izvor: Hina
Novi komentar