« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
SEA TREE

Može li morsko drvo spasiti životinje u gradovima

Genijalna ideja nizozemskog arhitekta Koena Olthuisa zainteresirala je mnoge gradove

Morsko drvo donijelo bi svježinu i zelenilo u urbane sredine
Morsko drvo donijelo bi svježinu i zelenilo u urbane sredine (Waterstudio.nl)
Više o

sea tree

,

Koen Olthuis

,

morsko stablo

Gradovi se neumitno šire, gutajući prostor koji su donedavno koristile životinje, tjerajući ih na taj način u negostoljubivije krajeve i uništavajući prirodna staništa. Istovremeno, potreba za zelenilom nikad nije veća.

Do sada najrevolucionarnije rješenje ponudio je nizozemski arhitekt Koen Olthuis iz tvrtke Waterstudio svojim morskim stablom, plutajućim rezervatom za divlje životinje iznad i ispod vode.

Višekatna struktura sastoji se od zelenih razina prilagođenih potrebama raznih ptica, kukaca i malih životinjica, kao i riba i ostalih morskih bića. Dovoljno životnog prostora na taj bi način dobile protjerane vrste, a istovremeno bi se počelo smanjivati zagađenje gradova.

Genijalnost ideje je u konceptu iskorištavanja velikih vodenih površina koje se nalaze u velikim gradovima poput Londona i New Yorka, a koje trenutno služe jedino za turističke brodove. Naravno, ideja je da ljudi ne mogu posjećivati ta mjesta.

Olthuis vjeruje da je tehnologija koja se koristi za konstrukciju naftnih platformi savršeno dovoljna kako bi se odmah počelo s gradnjom morskog drveća, kako je nazvao svoju ideju, štoviše, smatra da bi naftne kompanije trebale graditi i poklanjati ova jedinstvena staništa velikim gradovima.

Učinak velike količine zelenila osjetio bi se u gradovima u vrlo kratkom roku, a Waterstudio tvrdi da će prvo stablo biti završeno za dvije godine i da ima ozbiljnog kupca za njega.

Ovako bi stablo trebalo izgledati pod vodom:

Spasio bi se i podvodni život

18.01.2012. 19:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh