« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PRIPREME ZA NAJGORE

Japan bi uskoro mogao ostati bez ijedne nuklearke

"Već sad moramo poduzeti mjere u slučaju da se više nijedna nuklearna centrala ne aktivira u sljedećim mjesecima, a posebno tijekom najveće potrošnje ljeti", upozorava vlada

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

nuklearna elektrana

,

nuklearna energija

,

Fukushima Daiichi

Zbog oklijevanja stanovništva i lokalnih vlasti Japan bi do ljeta mogao ostati bez ijednog nuklearnog reaktora u pogonu, ozbiljno je upozorenje japanskog ministra industrije, javlja Hina.

Ministar Yukio Edano upozorio je u razgovoru za agenciju Dow Jones Newswires da se ne može obvezati oko datuma reaktiviranja zaustavljenih nuklearnih postrojenja.

"Ako odredimo datum ponovnog uključenja reaktora to bi značilo da unaprijed izvlačimo pozitivne zaključke o sigurnosti a u tom slučaju ne možemo računati na razumijevanje naroda", objasnio je on.

"Već sad moramo poduzeti mjere u slučaju da se više nijedna nuklearna centrala ne aktivira u sljedećim mjesecima a posebno tijekom najveće potrošnje ljeti", dodao je on.

Na japanska 54 reaktora samo pet je još aktivno, ali se moraju zaustaviti do svibnja a nitko ne zna kad će se druga postrojenja ponovno moći staviti u pogon.

Pokretanje reaktora zaustavljenih zbog redovitog održavanja, obaveznog nakon 13 mjeseci korištenja, ili zbog potresa, uvjetuje se novim testiranjem otpornosti na prirodne katastrofe i odobrenjem lokalnih vlastiju.

"Provesti ljeto bez nuklearne energije bit će iznimno teško", upozorio je ministar ali je istodobno naglasio da se sigurnosne kontrole ne mogu ubrzati samo zato da bi se reaktivirali na vrijeme.

Tepco pak smatra da je gotovo sigurno da nijedan njegov reaktor neće raditi ovog ljeta.

19.01.2012. 10:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh