« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DIPLOMATSKI NAPORI

Motaki: Nadamo se da će dogovor oko nuklearnog goriva uskoro zaživjeti

Iranski ministar vanjskih poslova Manučer Motaki izrazio je u utorak nadu da će Teheran uskoro dogovoriti s međunarodnom zajednicom oko razmjene nuklearnog goriva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

sankcije

,

Manučer Motaki

To je posljednji u nizu diplomatskih poteza Irana koji želi spriječiti uvođenje novih sankcija zbog svog kontroverznog nuklearnog programa. S tom namjerom iranski diplomati održali su razgovore s nekim nestalnim članicama Vijeća sigurnosti.

Ministar Motaki susreo se u ponedjeljak s bosanskim čelnicima nakon slabog uspjeha u Austriji tijekom vikenda. Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad posjetio je Ugandu, još jednu nestalnu članicu 15-članog Vijeća. Austrija i BiH su, međutim, ukazale kako će podržati sankcije protiv Irana.

Motaki je u utorak razgovarao s brazilskim kolegom Celsom Amorimom. "Nadamo se da će dogovor oko nuklearnog goriva uskoro zaživjeti", rekao je Motaki dodajući da Brazil, kao nestalna članica, može igrati značajniju ulogu u donošenju odluka Vijeća.

Prijetnje sankcijama postale su aktualne nakon što je Iran prošle godine odbacio UN-ov plan o razmjeni nuklearnog goriva potrebnog za rad iranskih reaktora za iranske zalihe nisko obogaćenog urana što bi Teheranu onemogućilo proizvodnju atomskog oružja. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 20:24:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh