« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PORASLA PODRŠKA

Poljaci cijene rad Katoličke crkve

U Poljskoj je porasla podrška Rimokatoličkoj crkvi, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u utorak, unatoč skandalima zbog seksualnog zlostavljanja koji su uvelike potkopali njen autoritet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Poljska

,

Katolička crkva

,

podrška

Istraživanje, provedeno od 8. do 19. travnja na uzorku od 1056 ispitanika, pokazalo je da 73 posto visoko cijeni rad Crkve što je pet posto više nego u ožujku. Samo je 18 posto ispitanih gledalo kritički na Crkvu.

Istraživanje se podudarilo s nesrećom zrakoplova u kojoj je poginuo poljski predsjednik, njegova supruga i još 94 osobe, većinom viših vojnih i političkih dužnosnika. Zbog nesreće je u Poljskoj proglašen tjedan dana u žalosti u kojem je Crkva igrala središnju ulogu.

No i u prethodnim mjesecima Crkva se u Poljskoj dobro držala s konstantnim pozitivnim ocjenama iznad 60 posto, iako je u više drugih država bila u nevoljama zbog otkrivanja skandala oko seksualnih zlostavljanja.

Neki Poljaci razmjeran izostanak skandala u Poljskoj pripisuju činjenici da u vrijeme komunističke vlasti Crkvi nije bila dopuštena veća uloga u sustavu obrazovanja ili vođenju sirotišta. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 20:07:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh