« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
obljetnica

Montažstroj slavi 20 godina postojanja

Nogometno kazalište već dva desetljeća oduševljava svijet svojim radom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Montažstroj)
Više o

Montažstroj

,

Yo! for Croatia

,

Borut Šeparović

22. prosinca 2009. Montažstroj obilježava dvadeset godina uspješnog umjetničkog djelovanja kao nezavisna kazališna skupina s najdužim radnim stažem u Hrvatskoj.

Nogometno Kazalište Montažstroj započelo je svoj javni život 1989. prilikom otvorenja retrospektivne izložbe Kazimira Maljeviča. U njegovu čast, 11 "nogometaša" u suprematističkoj odjeći izvelo je performans ispred gornjogradsog Muzeja suvremene umjetnosti.

Pod umjetničkim vodstvom Boruta Šeparovića i Olega Mađora, Montažstroj ubrzo postaje zaštitnim znakom istraživačkog i društveno-angažiranog kazališta prihvatljivog širem krugu publike. Radovi Montažstroja oduvijek su odražavali realitet i, daleko od eksplicitnog dnevnopolitičkog diskursa, otvarali aktualna i traumatična društvena pitanja; od socijalizma na zalasku, preko ratne svakodnevice, pa sve do prilagodbe društva tranzicijskom kapitalizmu. Svoju prepoznatljivost i danas dokazuje upornim eksperimentiranjem sa izvedbenim umjetnostima u umjetničkom i organizacijskom smislu, što potvrđuje struka, kritika i šira javnosti.

Tijekom cijelog tog razdoblja Montažstroj doživljava brojne preobrazbe, mijenjajući strukturu, umjetničke koncepte, strategije i jezike, izvedbene i produkcijske metode, pa i zemlje u kojima djeluje. I dok je početno razvijao svoj osebujni program i stil kroz formiranje stalne skupine (jezgru su činili Srećko Borse, Damir Klemenić i Gordan Bosanac), danas djeluje prvenstveno kroz suradnju na projektima s umjetnicima najrazličitijih profila,  osobama koji se profesionalno ne bave kazalištem poput beskućnika i nezaposlenih žena, pa čak i s napuštenim psima (Kazalište vaše i naše mladosti, T-faktor, T-formance, I fuck on the first date, Timbuktu).

Međunarodnu vidljivost stekao je video spotom Croatia in flame (YO! for Croatia) koji je 1991. godine prikazan na MTV-u. Gostovanjem na prestižnim svjetskim festivalima s većinom svojih produkcija (Rap opera 101, Everybody goes to disco from Moscow to San Francisco, Fragile, Terrible fish, Who is?Woyzeck), pridonio je promociji i prezentaciji hrvatske kulture na međunarodnoj razini.

Kako bi prigodno obilježio svoju obljetnicu, Montažstroj se vraća svojim počecima: teatralizaciji nogometne kulture.

U suradnji s Plesnim centrom Tala izvest će nogometno-plesni spektakl "Srce moje kuca za nju" 24. i 31.siječnja 2010. godine u HNK Zagreb.

22.12.2009. 07:25:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh