« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Statistika govori

Mobiteli ipak ne povećavaju rizik od raka mozga?

Nije bilo bitne promjene u broju tumora na mozgu kod odraslih osoba, od povećanja uporabe mobilnih telefona sredinom 1990-tih, tvrde danski znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

mobiteli

,

tumor

,

rak mozga

Danska udruga za prevenciju raka analizirala je postotke tog oblika tumora među ljudima u dobi od 20 do 79 godina u Danskoj, Finskoj , Norveškoj i Švedskoj. Otkrili su kako se učestalost ove bolesti nije mijenjala od perioda prije mobitela.  No tvrde kako je potrebno provesti i dodatne studije.

Istraživanje navodi kako se radio frekvencija elektromagnetskog polja koju emitira mobilni uređaj smatrala glavnim faktorom za dobivanje tumora na mozgu, no biološki mehanizam koji bi mogao objasniti potencijalne efekte nije otkriven.

Studija je bazirana na 59.684 slučajeva raka mozga koji su dijagnosticirani u periodu od 30 godina, između 1974. i 2003. među 16 milijuna odraslih osoba. Tijekom tog vremena postotak tumora poznatog kao gliom rastao je postepeno za 0,5 posto godišnje među muškarcima, i 0,2 posto među ženama. Za oblik tumora poznat kao meningom, učestalost rasta bila je 0,8 posto među muškarcima i, od ranih 1990-tih, 3,8 posto među ženama. Ovaj brži rast među ženama, dogodio se u dobnoj skupini od 60 do 79 godina starosti, tvrde istraživači.

Isabelle Deltour, koja je vodila istraživanje, objašnjava kako nedostatak prepoznatljivog porasta tumora do 2003. sugerira da je vrijeme koje treba bolesti da se razvije zbog uporabe mobitela duže od 10 godina, ili je broj tumora premalen da bi bio detektiran.

04.12.2009. 06:12:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh