« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
MYTHBUSTERS

Mitovi o zdravoj hrani koje treba razbiti

Zdrava hrana jedan je od najspominjanijih termina u zadnje vrijeme, no i tu se razvilo dosta mitova koji jednostavno nisu istiniti

Jeste li sigurni da znate sve o zdravoj prehrani?
Jeste li sigurni da znate sve o zdravoj prehrani? (Arhiva)
Više o

zdrava hrana

,

zasićene masti

,

voćni sokovi

,

brojanje kalorija

,

mitovi

,

ugljikohidrati

,

biljno ulje

,

nizak udio masti

Zdrava prehrana od ključne je važnosti za zdravlje, s tim se slažu svi stručnjaci, no kao i na svim drugim poljima života, i tu su se razvili neki mitovi koji zapravo nemaju puno veze s istinom, a uzimaju se zdravo za gotovo.

Tako su zasićene masti optužene da su loše za razine kolesterola i zdravlje srca, no kad se detaljno analiziralo 21 istraživanje koje je u rasponu od 14 godina obuhvatilo 350 tisuća ljudi, uz 11 tisuća oboljelih od srčanih bolesti - pokazalo se da ne postoji veza između zasićenih masti i bolesti srca. 

>> Dobro tijelo i zdrava prehrana važniji od ljubavi >>

Govori se i o barem 5 obroka dnevno kao minimumu potrebnom da bismo izgubili višak kilograma, no, to vrijedi samo za aktivne sportaše ili osobe koje intenzivno vježbaju od 6 do 8 sati tjedno. 

Još jedan od mitova je štetnost ugljikohidrata za liniju. Ako za doručak jedete minimalno obrađene žitarice, problema nećete imati. No, u slučaju da tamanite pekarske proizvode cijeli dan, da, udebljat ćete se ...

>> Za što je sve dobra zdrava prehrana >>

Voćni sokovi su zdravi, to je istina. No, u slučaju da povećate konzumaciju fruktoze - počnete piti puno voćnih sokova, to će povećati količinu masnoće u tijelu. Stoga, voda je i dalje najbolji izbor kad treba utažiti žeđ.

Tzv. "light" namirnice s niskim udjelom masnoća obično su prepune aspartama - zlo koje spada među najgore stvari koje možete unijeti u sebe, pa se suzdržite od kupovine namirnica s oznakom "niskog udjela masti".

>> Zdrava prehrana za muškarce >>

Brojanje kalorija bilo bi učinkovito kad bi sve kalorije bile jednake, no 500 kalorija odreska puno je zdravije za organizam od 500 kalorija slatkoga, stoga, zaboravite na brojanje, kao i na biljna ulja i ulja od sjemenki

10.10.2014. 13:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh