« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
MYTHBUSTERS

Mitovi o nezdravoj hrani koje treba razbiti

Nezdravu hranu ponekad također okružuju mitovi koji jednostavno nisu istiniti i treba ih se riješiti pod hitno

Jedite svo povrće, pa i ono bijelo
Jedite svo povrće, pa i ono bijelo (Arhiva)
Više o

nezdrava hrana

,

zdrava hrana

,

mitovi

,

mikrovalna pećnica

,

umaci za salatu

Mitovi koji se pletu oko hrane pogađaju jednako zdravu i nezdravu, pa treba napraviti malo reda i objasniti što se zapravo događa.

Primjerice, za umake za salatu bez masnoća misli se da su zdraviji od punomasnih, no to je zabluda. Neke nutrijente iz povrća jednostavno ne možemo iskoristiti bez nezasićenih masnih kiselina, pa je tako, primjerice, rajčicu potrebno uvijek jesti s maslinovim uljem.

>> Mitovi o hrani koji štete zdravlju >>

Kuhanje hrane u mikrovalnoj pećnici ne ubija nutrijente u njoj, štoviše, ako povrće kuhate na taj način bit će zdravije i ukusnije nego da ste ga kuhali u loncu.

Često se preporučuje povrće jarkih boja jer ima veliku koncetraciju određenih korisnih nutrijenata, primjerice mrkva koja sadrži beta-karoten. No, i ono bijelo je izuzetno zdravo, od cvjetače do krumpira, puno minerala i vitamina jednako kao i povrće jarkih boja.

>> Najčešći mitovi o zdravoj prehrani >>

Prirodni sokovi su odlični za zdravlje, no ne i za detoksikaciju tijela, kao što se obično misli. Naime, mi već imamo organ kojem je to zadatak - jetru. Ako se prirodni sokovi koriste za gubljenje kilograma, to će biti loše za vas jer ćete sniziti razine nekih važnih tvari u organizmu, a ostat ćete i bez mišića.

>> Etikete na hrani - činjenice i mitovi >>

Za kraj, cjelovite žitarice proglašene su najzdravijim, što jest istina, no kako se pod tim misli isključivo na cijele sjemenke koje imaju unutarnji i vanjski dio i klicu. Stoga, pažljivo pročitajte deklaraciju kako ne biste pojeli "integralno" koje to nije.

28.11.2014. 13:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh