« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
MLJAC

Miso juhom protiv radijacije

U svjetlu mogućeg trećeg svjetskog rata koji će definitivno biti nuklearni, kako se čini, evo recepta za preživljavanje

Ovo će vas štititi od radijacije
Ovo će vas štititi od radijacije (Arhiva)
Više o

recepti

,

radijacija

,

miso juha

Ljudi koji redovito jedu miso juhu (Miso je gusta smjesa koja se dobiva dugotrajnom fermentacijom sojinih zrnaca i riže) mogu biti i do pet puta otporniji na radijaciju od onih koji je ne jedu, a to je jako lijepa vijest, naročito jer iza nje stoje stručnjaci iz centra za istraživanje zračenja atomske bombe sa Sveučilišta Hiroshima (Ohara M, Lu H, Shiraki K, Ishimura Y, Uesaka T, Katoh O, Watanabe H.). Miso juha sadržava fermentiranu sojinu pastu, ali i druge ljekovite namirnice. Tu se ubrajaju  alge, tofu i povrće. Većina Japanaca spomenutu juhu konzumira minimalno jednom dnevno.

Dr. Kazumitsu Watanabe, profesor i stručnjak za rak i radijaciju, analizirao je rezistentne učinke miso juhe na stanicama iz utrobe miševa koje s lakoćom upijaju hranjive sastojke, ali su ujedno i vrlo osjetljive na radijaciju koja ih bez problema uništava.

U tom kontekstu treba spomenuti da su preživjele žrtve atomske eksplozije u Hirošimi i Nagasakiju imale ozbiljnih problema s proljevom jer je radijacija uništila stanice iz crijeva i utrobe. no vratimo se istraživanju - kad su miševi izloženi zračenju X-zrakama na razini koja je smrtonosna za ljude, njih 60 posto je preživjelo. Pogađate, to su bili oni koji su jeli miso juhu.

Recept za spas

Miso juha izbacuje toksine iz tijela jer potiče krvotok i metabolizam zbog čega se ona preporuča i pacijentima koji idu na kemoterapije.

Temelj juhe su svježe, zdrave namirnice bogate enzimima i korisnim bakterijama. Miso juhe ima mnogo vrsta. oko 70 posto japanaca umjesto jutarnje kave pije upravo miso juhu koja ih ugrijava, čini zdravijima, te im daje dovoljno energije a preguraju dan.

Evo jednog recepta preuzetog iz knjige Soy of Cooking (John Wiley & Sons, Inc ©Marie Oser 1996.)

Sastojci:

  • Kombu alge
  • 1,8 litara vode
  • 150 grama mladog luka (zeleni dio sijeckati za ukrašavanje juhe na kraju)
  • 3 režnja češnjaka (isjeckati ga)
  • 1 velika rajčica, iskomadana
  • 50 grama isjeckane cvene ili zelene paprika
  • 2 žličice ribanog korijena đumbira
  • 4 decilitra temeljca od povrća
  • 1 žličica granuliranog češnjaka
  • 140 grama mekanog tofua (u kockicama)
  • 0,7 decilitara bijelog misa
  • 0,5 decilitara misa od ječma

Postupak:

  1. Stavite kombu u vodu i neka tako stoji dok pripremate povrće.
  2. Dodajte luk, češnjak, rajčicu i paprike.
  3. Neka smjesa bude na vatri sve dok ne prokuha. Smanjite vatru i neka se krčka 15-ak minuta.
  4. Izvadite sve krute sastojke iz te smjese, iscijedite ih i bacite (po izboru).
  5. Dodajte pola temeljca, granulirani češnjak i đumbir.
  6. Isijecite tofu u male kocke i lagano ih stavite u juhu.
  7. Obe vrste misa stavite u manju posudu i dodajte ostatak temeljca postepeno. Sve lagano izmiješajte bućkalicom dok smjesa ne postane kremasta.
  8. Tada dodajte miso smjesu prvoj smjesi i neka se sve lagano krčka par minuta.
  9. Ne smije prokuhati niti se dugo kuhati.
  10. Poslužite.
04.04.2013. 09:36:51
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nikola
    09.04.2013. 10:20
    U ovom receptu, sve je jasno osim onog dela gde se dodaje 4 decilitra temeljca od povrća. Da li se on posebno sprema i od kojeg povrća? Ja inače koristim jednostavniju varijantu miso supe (mugi miso) sa povrćem...
    Pozdrav.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh