« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DRUŠTVO POTROŠAČ:

Ministarstvo gospodarstva krši pravo građana na pristup informacijama

Jadranka Kolarević izjavila je kako ministarstvo proglašava poslovnom tajnom narudžbu, ugovor i cijenu Centralnog informacijskog sustava zaštite potrošača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Društvo potrošač

,

Jadranka Kolarević

,

Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva

,

CISZP

,

pravo na pistup informacijama

,

Combis

,

Centralni informacijski sustav zaštite potrošača

Predsjednica Društva za zaštitu potrošača Hrvatske "Potrošač" Jadranka Kolarević rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uporno krši pravo građana na informaciju, netransparentno zapošljava u Odjelu za zaštitu potrošača i proglašava poslovnom tajnom narudžbu, ugovor i cijenu Centralnog informacijskog sustava zaštite potrošača (CISZP) kojim se savjetovališta koriste za rješavanje reklamacija potrošača.

Jadranka Kolarević je rekla da od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva društvo "Potrošač" traži informaciju o CISZP-u, ugovor, funkcionalnu specifikaciju narudžbe, što je ugovoreno, za koji novac i u kojem roku.

Traži i informaciju o tome tko sve radi u Odjelu za zaštitu potrošača pri tome ministarstvu, te broj i opis poslova djelatnika primljenih u državnu službu na temelju natječaja Ministarstva gospodarstva. Osim toga, traži i odgovor na pitanje zašto je putem natječaja za zapošljavanje u državnu službu primljena tvrtka jer je to "izigravanje javnog natječaja za dodjeljivanje poslova".

Napominjući da je Ministarstvo gospodarstva ugovor sklopilo s tvrtkom "Combis", istaknula je kako, navodno, ta tvrtka ne dopušta objavljivanje ugovora jer je to poslovna tajna. "To ne može biti poslovna tajna jer podatci o funkcionalnoj specifikaciji, o cijeni ne zadiru u poslovne odnose i ne bi poslovno naškodili", ocijenila je.

Upozorila je i kako banner CISZP-a ima stalne tehničke probleme, što ljuti građane koji žele prijaviti neki problem.

Spominjući nacrt prijedloga Nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje od 2009. do 2012. predsjednik Saveza "Potrošač" Ilija Rkman rekao je da taj dokument u saborsku proceduru došao sa zakašnjenjem od godine dana te da u njemu nema nijednoga akcijskoga plana.

"Sadržaj je prijeporan i bez akcijskih planova nije operativan", istaknuo je Rkman, ocjenjujući da bi najbolje bilo taj nacrt prijedloga povući iz procedure i hitno doraditi na razini EU-a te ga zatim vratiti u saborsku proceduru pod nazivom "Nacionalni program zaštite potrošača 2010.-2012.(2013.)". (hina/metro-portal)

16.02.2010. 16:30:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh