« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SINDIKAT:

Zbog proračuna je nemoguće liječiti pacijente u KBC-u Rijeka

Umjesto o zdravlju pacijenata liječnici i sestre moraju se brinuti o tome hoće li im dati neki lijek, a da ne premaše zadani limit

(Jure Mišković/Cropix)
Više o

lijekovi

,

HZZO

,

Darko Milinović

,

KBC Rijeka

,

liječenje

,

Sindikat zdravstva Hrvatske

,

bolnički proračun

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske u riječkome Kliničkom bolničkom centru (KBC) Radmila Belobrajić-Čahut ustvrdila je na današnjoj konferenciji za novinstvo kako se u tom KBC-u zbog, kako je rekla, sramotno niskog proračuna ne mogu liječiti pacijenti.

Proračun KBC-a je s 54 milijuna kuna tri puta smanjivan te je sada 47,8 milijuna kuna pa za normalan rad nedostaje 6,2 milijuna, rekla je Belobrajić-Čahut.

Stanje u riječkome KBC-u je alarmantno, i to posebno u klinikama gdje se rabe naročito skupi lijekovi, kao što su interna, onkološka te klinika za anesteziologiju i reanimaciju, istaknula je.

Liječnici i medicinske sestre, umjesto o zdravlju pacijenata, moraju se brinuti o tome hoće li im dati neki lijek, a da ne premaše zadani limit. Tako se ne mogu skraćivati liste čekanja jer za to, kako je reklapredsjednica bolničkog sindikata, "treba uspostaviti smjenski rad koji košta". Sve reforme zdravstva, ustvrdila je, u nas se svode na smjene ministara ili doministara, a bitnih reformi nema, te bi konačno politiku trebalo posve maknuti iz zdravstva.

Ustvrdila je da je riječki KBC uvijek degradiran pri određivanju proračuna i limita u odnosu prema zagrebačkome Rebru ili splitskome KBC-u.

"Ako ministar Milinović smatra da se s ovim iznosom može voditi poslovanje, neka on dođe na mjesto ravnatelja i to pokuša, a ako pak drži da je riječki KBC nepotreban, neka ga zatvori i šalje pacijente u Zagreb ili Split. Ravnatelj KBC-a mora pokrivati ministra jer bi u protivnom bio smijenjen", istaknula je, dodajući kako - unatoč tome - ravnatelj Herman Haller ima potporu sindikata.

Darko Milinović: treba uvesti pravila etičkog oglašavanja lijekova

Potpredsjednik Vlade RH i ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je prilikom današnjeg posjeta vukovarskoj bolnici da se novim pravilnikom o etičkom oglašavanju lijekova želi uvesti reda u to područje budući da na da između 700 i 800 predstavnika farmaceutskih tvrtaka kod liječnika u zdravstvenim ustanovama lobira za svoje lijekove.

"Znalo se događati da 700 do 800 obučenih farmaceutskih stručnjaka lobira po bolnicama za svoje lijekove pa - kada liječnik osigura određeni lijek za 30 pacijenata - dobiva plaćeni kongres. Ta će se praksa zaustaviti", istaknuo je Milinović.

"Nedopustivo je da imamo liste čekanja za onkološke pacijente i posebno skupe lijekove koji su im potrebni, ali nitko ne spominje da u KBC-u Rijeka nema liste čekanja za zračenje, što je, a i stručnjaci to tvrde, učinkovitije od lijekova", Darko Milinović

"Ako vidite za koja se tri lijeka lobira, onda i vidite za koje se farmaceutske kuće lobira pa vam je sve jasno", rekao je ministar zdravstva, ističući da je donošenje pravila etičkog oglašavanje lijekova nastavak reforme zdravstve i uređivanje sustava, u čemu namjerava odoljeti svim pritiscima.

Milinović je rekao kako se s tim u vezi pojavio i problem riječkoga KBC-a, to jest izjave predstavnika Saveza onokoloških udruga da se oboljelima od raka zbog nedostatka novca u toj bolnici uskraćuje potrebna terapija.

Udruga za inovativne lijekove jučer je odbila potpisati ugovor s HZZO-om o novim pravilima etičkog oglašavanja lijekova. Oni se slažu da treba urediti to područje, ali ističu da je to već regulirano strogim kodeksima. Također su im neprihvatljive odredbe o novim nametima koji su predviđeni u ugovoru, a odnose se, među ostalim, na to da farmaceutske tvrtke HZZO-u plaćaju tri posto od ukupnog troška koji je zavod imao za lijekove zbog smanjene učinkovitosti liječnika u vrijeme razgovora s predstavnikom farmaceuta.

U prijedlogu ugovora navodi se i da bi farmaceutske kompanije u jednoj kalendarskoj godini na pojedinog liječnika smjele potrošiti najviše 1000 kuna, i to na sponzorski materijal i druge potrepštine.(hina/metro-portal)

16.02.2010. 16:12:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh