« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
BOMBASTIČNO 'RJEŠENJE'

Regionalni nuklearni rat riješio bi problem globalnog zatopljenja

Nakon požara izazvanih nuklearnim eksplozijama u atmosferi bi bilo toliko čađe da bi se Zemlja počela hladiti

Nuklearna eksplozija
Nuklearna eksplozija (Deviantart)
Više o

globalno zatopljenje

,

atomska bomba

,

nuklearno oružje

,

nuklearna eksplozija

Maleni regionalni nuklearni rat u jednom dijelu svijeta mogao bi riješiti problem globalnog zatopljenja, tvrde stručnjaci iz NASA-e nakon obavljene računalne simulacije. Kad bi se 100 atomskih bombi poput one bačene na Hirošimu, svaka od kojih bi imala eksplozivnu moć od 15.000 TNT-a, razmijenile na dvije suprotstavljene strane (na primjer, između Indije i Pakistana), simulacija pokazuje da bi se zbog posljedičnih požara u atmosferu izbacilo preko pet milijuna metričkih tona crnog ugljika u gornju troposferu, najniži sloj Zemljine atmosfere.

Čađ bi upijala solarnu toplotu i podigla se još više poput balona i to na visine s kojih bi se teško vratila na Zemlju. U sjeni tog ugljičnog štita zemlja bi se počela hladiti.

„Učinci (nuklearnog rata) bi doveli do jedinstvenih klimatskih promjena", kazao je NASA-in stručnjak za fiziku Luke Oman na skupu Američkog udruženja za unaprjeđenje znanosti prošlog tjedna.

Oman je s kolegama napravio simulaciju opisanog scenarija i zaključio da bi se dvije do tri godine nakon regionalnog nuklearnog rata prosječna temperatura na Zemlji snizila za oko 1,25 stupnjeva Celzija, a u tropima, Europi, Aziji i na Aljaski čak za tri do četiri stupnja.

No obrtanje procesa globalnog zatopljenja bi, bez obzira na sve nuspojave nuklearnog rata, ionako bilo nepovoljno: „Naši rezultati sugeriraju da bi poljoprivreda najviše patila, naročito u područjima koja su poznata po kasnoproljetnom i ranojesenjem mrazu", rekao je Oman, koji je usporedio crne prognoze post-nuklearnog sukoba i njegovog utjecaja na poljoprivredu s posljedicama koje je imala erupcija Mount Tambore u Indoneziji davne 1815 godine.

Pored toga, stanjio bi se i ozonski omotač što bi kao rezultat imalo veću izloženost štetnim ultraljubičastim zrakama. Na kraju, spomenimo samo to da 100 nuklearnih bombi poput one iz Hirošime predstavlja tek 0.03 posto ukupnog svjetskog nuklearnog arsenala. Dovoljno da se čovjek zamisli!

28.02.2011. 22:13:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    28.02.2011. 22:38
    ajme kolika gomila gluposti... a dovoljno je da čovjek pogleda graf ledenog uzorka sa jezera Vostok da shvati kako su topla i hladna razdoblja na Zemlji prirodni ciklus (osim ako je prije npr. 300000 godina postojala visoko razvijena tehnološka civilizacija):

    en.wikipedia.org/wiki/File:Vostok-ice-core-petit.png

    lijepo se vide ciklusi i da je već nekoliko puta bilo toplije za skoro 4 stupnja...

    ali ako želite i dalje slušati dezinformacije i sulude ideje korumpiranih znanstvenika, samo dajte

    :-P
  2. avatar
    Orhan
    01.03.2011. 09:42
    Samo idioti velikog kalibra mogu predložiti ovakav imbecilan prijedlog
  3. avatar
    Vlada
    31.03.2011. 00:16
    Bravo donhuangenaro!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh