« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
ZNATE LI?

MIND dijeta - dobra ili loša?

Svaka je dijet dobra za vas ako slijedite pravila i ne radite ništa izvan normale, jer ćete inače imati problema sa zdravljem

MIND dijeta je sjajna za vas
MIND dijeta je sjajna za vas (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

savjeti

,

MIND dijeta

,

za

,

protiv

Mozak stari i mijenja se, a često dolazi i do gubitka pamćenja. Baš kao što je potrebno vježbati tijelo zbog zdravlja, posebnu pozornost treba obratiti i na zdravlje mozga.

Veliku ulogu u tome ima MIND dijeta, koja je stvorena kako bi poboljšala zdravlje mozga (mind), točnije, ovaj način prehrane sprječava nastanak demencije i gubitak funkcija mozga.

Iako se radi o dijeti, MIND dijeta nema za cilj gubitak kilograma, već poboljšanje zdravlja, posebno zdravlja mozga, a svoju djelotvornost može zahvaliti određenim namirnicama.

Što je MIND dijeta?

MIND je je zapravo kombinacija Mediteranske i DASH prehrane (dijeta za snižavanje krvnog tlaka) za odgodu neurodegenerativnih bolesti.

Mnogi stručnjaci upravo ove dvije dijete pronalaze kao najzdravije zbog njihovih brojnih blagodati koje imaju na organizam.

Ovakav način prehrane može smanjiti krvni tlak te smanjiti opasnost od pojave dijabetesa i drugih bolesti. Osim toga, MIND dijeta zagovara namirnice koje poboljšavaju rad mozga, usporavaju starenje mozga, utječu na pamćenje i funkcije mozga.

>> MIND dijeta radi prava čuda! >>

Kako se jede na MIND dijeti?

MIND dijeta bazira svoju prehranu oko biljnih namirnica, a smanjen je udio hrane životinjskog podrijetla te se izbjegava hrana koja sadrži dodane šećere.

Mliječni proizvodi i meso bi se trebali smanjiti i ne jesti svaki dan, dok se hrana većinom kuha na maslinovom ulju.

Osim toga, kod ove dijete je važno paziti i na količinu hrane na tanjuru, odnosno na veličinu porcije.

Koje namirnice se mogu jesti na MIND dijeti?

MIND dijeta zagovara deset različitih vrsta hrane koje se trebaju konzumirati što češće i pet grupa koje treba izbjegavati. Tako bi se svaki dan trebalo konzumirati barem tri porcije cjelovitih žitarica, voća i povrća, dok bi jednom tjedno trebalo jesti ribu i perad. Međuobroci bi trebali uključivati orašaste plodove i bobičasto voće.

Deset vrsta namirnica koje su uključene u MIND dijetu:

>> Podsvijest vam ne dozvoljava mršavljenje >>

Bobičasto voće - bobičasto voće ima snažno antioksidansko djelovanje, a ovdje spadaju jagode, borovnice, maline i kupine. Potrebno ih je jesti barem dva puta tjedno.

Cjelovite žitarice - preporuka je tri puta dnevno jesti cjelovite žitarice. Bilo kao sastojak kruha ili u obliku zobenih pahuljica ili kvinoje.

Drugo povrće - osim zelenog povrća, preporuča se svaki dan jesti i ostalo povrće koje sadrži puno vitamina i minerala.

Mahunarke - preporuča se jesti mahunarke u barem četiri obroka tjedno. Ovdje spadaju: Grah, leća ili mahune.

Maslinovo ulje - umjesto da se hrana priprema na suncokretovom ili biljnom ulju, kod MIND dijete tu ulogu ima maslinovo ulje koje se može koristiti i kao dodatak salatama.

Orašasti plodovi - najbolje je svaki dan za međuobrok pojesti oko šaku orašastih plodova koji su dobri za zdravlje mozga.

Perad - piletina ili puretina se mogu jesti dva puta tjedno. Ipak, važan je i način pripreme jela, pri čemu ne smije biti prženo u dubokom ulju.

Riba - najbolje je odabrati ribu koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su na primjer tuna, losos ili sardine. Ribu je potrebno jesti barem jednom tjedno.

Vino - vino je poznato kao piće Mediteranske dijete, a bolji učinak na zdravlje mozga ima crveno vino. Potrebno je ne pretjerivati s količinama te popiti samo čašu dnevno.

Zeleno lisnato povrće - ovdje spadaju kelj, brokula, špinat, salate. Potrebno je jesti šest ili više obroka na tjedan koji sadrže zeleno povrće.

19.11.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.11.2021. 08:01
    Jako dobra
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh