« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
SJAJNO!

MIND dijeta radi prava čuda!

Prehrana bogata lisnatim povrćem, grahoricama, bobičastim voćem, cjelovitim žitaricama i vinom pomaže u usporavanju starenja mozga i u usporavanju smanjivanja kognitivnih sposobnosti

Od voća je dopušteno samo bobičasto
Od voća je dopušteno samo bobičasto (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

kognitivne sposobnosti

,

najbolja dijeta

,

MIND dijeta

Smanjivanje kognitivnih sposobnosti normalna je pojava koja prati starenje ali studija znanstvenika s Medicinskog centra Sveučilišta Rush u Chicagu pokazala je da su stariji odrasli ljudi koji striktno slijede prehranu MIND kognitivno 7,5 godina mlađi od onih koji to ne čine.

MIND dijeta je kombinacija mediteranske prehrane i dijete DASH osmišljene za visoki krvni tlak. Sadrži 15 prehrambenih preporuka te savjetuje najmanje tri porcije cjelovitih žitarica, salatu i drugo povrće svaki dan te čašu vina. Grahorice i piletina trebaju biti na stolu dvaput tjedno, a riba jednom.

Oni koji slijede taj režim ograničavaju količinu crvenog mesa, maslaca, margarina, sira, kolača i slatkiša, te pržene i brze hrane. Jedino dopušteno voće u MIND režimu je bobičasto.

Znanstvenici su proučavali 960 starijih ljudi, u dobi od prosječno 81,4 godine, u 40 domova umirovljenika na području Chicaga kroz razdoblje od 4,7 godina. Otkrili su sporije smanjivanje mentalnih sposobnosti kod onih koji su se hranili najbliže toj dijeti.

Prijašnja su istraživanja pokazala da taj režim prehrane može smanjiti i rizik razvoja Alzheimerove bolesti.

07.08.2015. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh