« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
EHHH...

Menopauza ide ruku po ruku s depresijom

Približavanje srednjim godinama često donosi povećan stres, anksioznost i strah. To se djelomice može pripisati fizičkim promjenama, kao što je smanjenje nivoa estrogena i progesterona

Nije to lako...
Nije to lako... (Arhiva)
Više o

depresija

,

menopauza

Menopauza je normalna stvar, ma koliko bi to bilo lakše kad žene ne bi imale tih problema, a jedan od njih je i činjenica da može doći i do emocionalnih promjena, kao što su brige zbog starenja i sve što ono donosi. 

Naime, menopauza je prirodan proces u životu svake žene. Njenim dolaskom, u tijelu se događaju razne promjene, a pored onih vidljivih, ne bi trebalo zanemariti i one simptome koji su skriveni, a koji mogu otkriti da je mentalno zdravlje žene narušeno.

Menopauza se obično događa između 45. i 55. godine života. Opadanjem razine estrogena odvijaju se razne hormonalne promjene, uglavnom popraćene valunzima, povećanim znojenjem, ali i glavoboljama.

>> Zdravlje vaše majke pokazuje što vas očekuje? >>

Za neke žene, menopauza može biti vrijeme izolacije ili frustracije. Obitelj i prijatelji možda neće uvijek razumjeti kroz što prolaze ili neće pružiti podršku koja im je potrebna. Kada se pojave problemi sa suočavanjem, moguć je i razvoj anksioznosti ili depresije, piše Healthline.

Nekoliko studija otkrilo je da povezanost između depresije i menopauze zaista postoji.

Veća vjerojatnost da se depresija pojavi u menopauzi postoji kod onih žena koje su već ranije imale depresivne krize, kod onih koje se bave stresnim poslom, ali i kod žena koje pretjeruju s konzumiranjem cigareta.

>> Preuranjena menopauza stvara probleme >>

Međutim, nije još sasvim jasno kroz kakve će faze žena proći u menopauzi. Istraživanja su pokazala da će osam od 10 žena imati simptome u određenoj mjeri.

Osim promjena raspoloženja, žene mogu imati problem sa spavanjem i nedostatkom seksualnog nagona, što može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje.

Tu je i nezainteresiranost za aktivnosti koje su im pričinjavale zadovoljstvo, osjećaj krivice i bezvrjednosti, ali se kod pojedinih žena mogu javiti i suicidalne misli ili razmišljanje o smrti.

Od velike pomoći može biti podrška obitelji, zdrava prehrana, fizička aktivnost, kvalitetan socijalni život i, naravno, dobar san.

Mnoge žene uglavnom izbjegavaju potražiti stručnu pomoć, što zbog straha, što zbog uvjerenja da je sve to dio starenja.

>> I muškarci prolaze kroz klimakterij >>

Svakako je najbolji način konzultirati se s ginekologom, endokrinologom ili drugim stručnjacima, kako bi se prolazak kroz ovaj period olakšao.

22.11.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh