« Žene
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
GENETSKA POVEZNICA

Zdravlje vaše majke pokazuje što vas očekuje?

Istraživači su nedavno otkrili da je dobna starost unutar koje djevojčice dobiju prvu menstruaciju uglavnom utjecaj nasljednih faktora njihovih majki

Fotografija vijesti
Više o

geni

,

žene

,

Majke

,

nasljedne bolesti

Znanstvenici sa Instituta za istraživanja karcinoma pri Londonskom sveučilištu, otkrili su kako postoji 57 posto vjerojatnosti da djevojčica dobije menstruaciju unutar 3 mjeseca od datuma kada je njezina majka prvi put dobila. Pretpostavlja se da prehrana, posebice konzumacija mnogo mesa, igra veću ulogu od samih gena. Može li predviđanje zdravlja žene biti jednostavno poput provjeravanja medicinskog kartona njezine majke?

Migrena

70 do 80 posto rizika naslijedit ćete od svoje majke, tvrde stručnjaci. Nedavno je otkriveno da spacifičan krivi gen također može biti uzrok migrenama. Ukoliko taj gen ne funkcionira kako treba, faktori iz okoliša (poput buke, sira i kofeina) mogu puno lakše potaknuti centre u mozgu koji izazivaju migrene. Okidače je teško predvidjeti, ali njihovo identificiranje može pomoći u kontroli takvog stanja. Mnoge osobe koje pate od migrena osjetljive su na hranu poput čokolade, kave, sira, limuna i crvenog vina. Hormoni također igraju ulogu - povećanje i spuštanje estrogena i progesterona tijekom menstrualnih ciklusa može uzrokovati migrenu.

Rak dojke

Žene koje nose mutirane gene BRCA1 i BRCA2 imaju veće šanse da naslijede ovu bolest. Ukoliko vam je krvni rođak, bez obzira bio muško ili žensko, imao takvu bolest u mlađoj dobi, također ste pod rizikom. Stoga se kao prevencija nudi genetska analiza, posebice ženama koje imaju obiteljsku povijest bolesti. Žene koje puše i konzumiraju alkohol također su izložene bolesti.

Depresija

Nekoliko studija ukazuje na 10 postotni rizik nasljeđivanja. Mentalne bolesti poput depresije, post-natalne depresije i bipolarnog poremećaja, poznate su kao nasljedne unutar obitelji. Znanstvenici su izolirali mutirani gen koji bi mogao igrati ulogu u razvoju bolesti. Taj gen blokira serotonin, inače hormon koji regulira dobro raspoloženje. Faktori poput mučnine, stresa i alkohola mogu povećati rizik od razvoja depresije. Ipak, unatoč tome što ste možda naslijedili neki od gena povezanih s depresijom, nema garancije da ćete od iste i bolovati.

Pretilost

Britanska studija je otkrila da ljudi s dvije kopije gena FTO imaju 70 posto veće šanse da budu pretili, nego oni bez tih kopija. Druga studija je otkrila da je samo 4 posto djevojčica čije su majke imale normalnu težinu bilo pretilo, u usporedbi s 41 posto čije su majke imale prekomjernu težinu. Genetika također utječe na oblik tijela. Tijelo poput jabuke ima jaču genetsku povezanost nego ono koje nalikuje kruški ili mršavo tijelo.

Rana menopauza

Ukoliko je vaša majka imala preranu menopauzu rizik da ćete je imati i vi iznosi 70 do 85 posto. Svaka 20-ta žena uđe u menopauzu prije 46 godine (prosjek je 51), a četiri gena, koji zajedno rade, znatno podižu rizik. Studije provedene na sestrama otkrile su da je dob kada ulaze u menopauzu 85 posto određena genima.


27.04.2011. 11:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh