« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NARKOMAFIJA

Meksiko i SAD kreću u zajedničku borbu protiv narko-kartela

Većina Meksikanaca smatra kako trgovci drogom pobjeđuju u ratu protiv vlade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

narkodilerski lanac

,

narkomafija

,

narko kartel

,

droga Meksiko

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je u utorak, na zajedničkom sastanku članova vlada SAD-a i Meksika u okviru Merida inicijative, da će dvije zemlje pojačati nadzor granice i proširiti razmjenu obavještajnih informacija u borbi s narko-kartelima.

SAD će također nastojati pomoći Meksiku u jačanju vladavine prava i gradnji "snažnih, otpornih zajednica u izazovnim okruženjima, kao što su Ciudad Juarez", rekla je Clinton, prema priopćenju State Departmenta.

Istaknula je da su gospodarska kriza i smanjenje doznaka radnika u Meksiko, pomogle trgovcima drogom da novače mlade ljude, to je obećala širu pomoć SAD-a u rješavanju tog složenog problema.

"Nedavno usporavanje gospodarskog rasta i smanjenje doznaka pomoglo je trgovcima drogom u novačenju mladih ljudi", rekla je Clinton.

SAD i Meksiko trebaju raditi zajedno kako bi se uklonili "strah i bezakonje", te poticati "građane da se zalažu za vladavinu prava", istakla je američka državna tajnica.

Hillary Clinton, ministar obrane Robert Gates i ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, sa svojim meksičkim kolegama i predsjednikom Felipeom Calderonom, razmotrili su ostvareni napredak u završnoj godini Merida inicijative, programa suzbijanja trgovine drogom u okviru kojeg je SAD osigurao Meksiku više od 1,3 milijarde dolara pomoći u tri godine.

Predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa više od 300 milijuna dolara za nastavak zajedničkih napora iduće godine.

"Posao koji Meksiko obavlja u borbi s organizacijama trgovaca drogom važan je za obje naše zemlje. Nedvojbeno je da se oni bore protiv obje naše vlade", rekla je Clinton.

Clinton je ukazala na incident od 13. ožujka u kojem su ubijene tri osobe povezane s konzulatom SAD-a u pograničnom gradu Ciudad Juarezu.

Za jačanje nadzora granica, dvije zemlje rade na povezivanju američkog sustava skeniranje registarskih pločica vozila koja putuju preko južne granice s bazama podataka o ukradenim automobilima, izjavila je ministrica Jannet Napolitano.

SAD također pomaže Meksiku uspostaviti carinske i granične službe za nadzor prometa koji dolazi iz SAD-a, rekla je Napolitano.

Procjenjuje se da meksički narko-karteli, protiv kojih Calderonova vlada vodi pravi rat uz uporabu vojske, svake godine u SAD prebace droge u vrijednosti do 40 milijardi dolara.

Anketa u meksičkom dnevnom listu Milenio u utorak je pokazala kako 59 posto ispitanika misli da narko-karteli pobjeđuju u tom ratu, prema 21 posto, koji kažu da pobjeđuje vlada, prenose američki mediji. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 06:54:09
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    24.03.2010. 07:36
    rat protiv droge je kontra-produktivan i samo pomaže narko kartelima... oni mogu uhapsiti i uloviti trenutne vođe i članove bandi, ali onda će na njihovo mjesto doći novi ljudi i tako u vječnost... :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh