« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
TRAKAVICA SE NASTAVLJA

Netanyahu: Američko slaganje s Palestincima odgodit će mirovne pregovore

Tijekom 42 godine gradili smo u židovskim četvrtima Jeruzalema a da nitko nije proturječio tome, upozorava izraelski premijer

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi ugostila je izraelskog premijera Netanyahua
Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi ugostila je izraelskog premijera Netanyahua (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

mirovni pregovori

,

Obama

,

Benjamin Netanyahu

,

Nancy Pelosi

,

saeb erakat

Američko prihvaćanje palestinskih zahtjeva da Izrael zaustavi gradnju u istočnom Jeruzalemu može odgoditi bliskoistočne mirovne pregovore na godinu dana, izjavio je u utorak u Washingtonu izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Tijekom 42 godine gradili smo u židovskim četvrtima Jeruzalema. Nitko nije proturječio tome", rekao je Netanyahu na susretu s predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, prema riječima njegovog glasnogovornika Nira Hefeza, kojeg citira Bloomberg News. "To nikada nije bilo sporna točka između nas i SAD", rekao je Netanyahu. "Palestinci sada postavljaju novi zahtjev. Ako taj zahtjev bude usvojen mi smo odgovorni za gubljenje još jedne godine", dodao je.

Netanyahu se sastao s Pelosi prije planiranog razgovora s predsjednikom Barackom Obamom na kojem bi se, prema najavi iz Bijele kuće, trebalo razgovarati o pokretanju neizravnih mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca uz posredovanje američkog izaslanika Georgea Mitchella. Glasnogovornik Bijele kuća Robert Gibbs kazao je da je susret Obama-Netanyahu "privatni sastanak", a za sada nisu najavljene izjave nakon sastanka.

Obama će nastojati stvoriti "ozračje povjerenja i otvorenog dijaloga", rekao je Gibbs. S Netanyahuom, koji boravi u Washingtonu na godišnjem skupu krovne američko-židovske lobističke udruge AIPAC, prethodno su se sastali državna tajnica Hillary Clinton i potpredsjednik SAD Joe Biden, u okviru nastojanja da se ublaže napetosti između SAD i Izraela, izazvane objavom gradnje 1600 stambenih jedinica u židovskom naselju Ramat Shlomo u arapskom istočnom Jeruzalemu, tijekom posjeta Joea Bidena Izraelu 9. ožujka. Palestinci su povezali sudjelovanje u neizravnim mirovnim pregovorima s otkazivanjem planova gradnje.

"Netanyahu izaziva međunarodnu zajednicu. Politika ove izraelske vlade i Netanyahove provokativne izjave o namjeri nastavka naseljavanja, su dolijevanje ulja na vatru", rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat za Bloomberg News. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 00:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh