« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Mehaničko srce stiglo, no prekasno za Matea

Vlada ispravlja grešku: KBC-u Rebro poklonila mehaničku srčanu pumpu

Fotografija vijesti
Više o

KBC zagreb

,

Mateo Orehovec

,

mehaničko srce

,

tranplantacija srca

Slučaj Matea Orehovca, mladog Siščanina koji je prije dva mjeseca umro od posljedica zatajenja srca budući da nije dočekao tranplantaciju srca niti mehaničko srce koje bi mu olakšalo život do transplantacije, opet je postao aktualan ovih dana. Naime, odjel kardiologije bolnice u kojoj je nesretni mladić preminuo, KBC-a Zagreb, dobio je na poklon od Vlade prvo od ukupno tri mehaničke srčane crpke, odnosno mehaničko srce.

Mnogi smatraju da je upravo nedostatak srčane pumpe i volje da se spomenuti uređaj posudi iz jednog obližnjeg KBC-a okončao Mateov život te da se Vlada ovom donacijom iskupljuje za svoje kobne pogreške.  Iako to Vlada poriče, čini se da je mladićeva smrt, ako ništa drugo, barem ‘ubrzala’ proces donacije. Ili, kako je  nakon smrti svoga sina Mateov otac izjavio medijima:

- Čujem da mehaničko srce ipak dolazi i pomoći će drugima. Mateo se izborio za druge i njegova smrt nije uzaludna. 

Donacija je bitna i zbog činjenice da je zatajenje srca najčešća bolest u Hrvatskoj, od koje umire 50 posto bolesnika. Često je jedino rješenje presađivanje srca na koje treba čekati, pa je ‘pumpa’ idealno rješenje. 

Prva srčana pumpa pristigla u KBC Zagreb, koja stoji oko 400 milijuna kuna, može zamijeniti funkciju srca 30 dana pa je pogodna za održavanje na životu bolesnika koji čekaju presađivanje srca, koji su vezani uz bolesničku postelju u jedinici intenzivne skrbi te ovisni o visokim dozama lijekova.

Najveći dio novca, u iznosu od 2,5 milijuna kuna, za nabavu ovih uređaja osiguran je iz Državnog proračuna, a dio je prikupljen i na dobrotvornoj akciji ‘Darujmo život’ koju su pokrenuli Klinika za bolesti srca i krvnih žila i Hrvatska udruga Transplant. Mehanička pumpa je proizvod nove medicinske tehnologije, izrađena je od visokokvalitetnih tehnoloških materijala, a ugrađuje se u pacijentovo tijelo i preuzima funkciju srca  pumpajući krv kroz organizam.  

Uređaj može zamijeniti funkciju srca na 30 dana pa je pogodan za održavanje na  životu bolesnika koji čekaju presađivanje srca, koji su vezani uz bolesničku postelju te ovisni o visokim dozama lijekova.

Postoje i pumpe koje u potpunosti zamjenjuju rad srca, a KBC Dubrava već izvodi takve zahvate. 

Inače, zatajenje srca najčešća je bolest u Hrvatskoj, od koje umire 50 posto bolesnika. Polovica srčanih bolesnika umire u roku od četiri do pet godina, a jedino rješenje je presađivanje srca. No, lista čekanja na srce je dugačka, organa za presađivanje nema dovoljno pa mnogi bolesnici umiru čekajući na operaciju. 

Piše: Piše: Iva Ćurić
31.07.2008. 23:38:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh