« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
MASLINA I DUGOVJEČNOST

Mediteranska prehrana produljuje životni vijek za 15 godina

Mediteranska je prehrana bogata povrćem, maslinovim uljem, voćem, orašastim plodovima, ribom i žitaricama punog zrna, a ima i puno manje mesa i alkohola od kontinentalne

Fotografija vijesti
Više o

mediteranska kuhinja

,

pravilna prehrana

,

zdrava hrana

Ljudi koji se jedu hranu koja pripada tipičnoj mediteranskoj kuhinji te istovremeno redovito vježbaju i ne puše žive prosječno i do 15 godina dulje od ljudi koji to ne čine, tvrde znanstvenici.

Velika studija provedena na Sveučilištu u Maastrichtu pratila je 120.000 muškaraca i žena koji su 1986. imali između 55 i 69 godina kroz dvadesetogodišnje razdoblje.

Mediteranska je prehrana bogata povrćem, maslinovim uljem, voćem, orašastim plodovima, ribom i žitaricama punog zrna, a s druge strane ima puno manje mesa i alkohola nego kontinentalna prehrana.

Blagotvorni učinak mediteranske prehrane najviše osjećaju upravo žene, koje žive 15 godina dulje ukoliko žive i hrane se na ovaj način, dok muškarci žive osam godina dulje.

Nizozemski istraživači tvrde kako je držanje do četiri glavna faktora životnog stila najbolji put da se izbjegne prerana smrt. Najvažniji čimbenici zdravog života su: nepušenje, tjelovježba, zdrava težina i zdrava prehrana. Ljudi koji su redovito vježbali, nisu pušili, održavali normalnu težinu i pravilnu prehranu znatno su smanjili šanse da umru mlađi.

„Ovo je jedna od rijetkih studija u svijetu koja je analizirala vezu između četiri životna faktora i smrtnosti na ovaj način", rekao je Piet van den Brandt, voditelj istraživanja.

Pored činjenice da mediteranska prehrana ima veći blagotvorni učinak na žene, pokazalo se i da konzumacija povrća i apstiniranje od alkohola imaju najveći efekt na naše zdravlje.

03.08.2011. 18:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh