« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina
MLJAC

Mediteranska prehrana odlična je za pamćenje

Mediteranska prehrana obogaćena orašastim plodovima i dodatnim količinama maslinova ulja može pomoći pamćenju i kognitivnim sposobnostima starijih osoba

Mediteranska kuhinja je odlična za zdravlje
Mediteranska kuhinja je odlična za zdravlje (Shutterstock)
Više o

maslinovo ulje

,

mediteranska kuhinja

,

orašasti plodovi

,

mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana smanjuje rizik za srčane bolesti, neke vrste karcinoma i Alzheimerovu bolest, pokazao je već cijeli niz istraživanja, ali znanstvenici još nisu nedvojbeno pokazali da je to zasluga samih namirnica, a ne stila života ljudi koji su na mediteranskoj kuhinji.

>> Zašto je mediteranska prehrana tako zdrava >>

"Ovo je malo istraživanje koje je otkrilo da je mediteranska kuhinja, koja sadrži malo životinjskih proizvoda poput mesa ili maslaca, te mnogo povrća, grahorica i integralnih žitarica, kad je obogaćena i maslinovim uljem ili orašastim plodovima, povezana s boljim kognitivnim sposobnostima", kazala je nutricionistica Samantha Heller sa sveučilišta u New Yorku komentirajući rezultate toga istraživanja.

>> Mediteranska prehrana korisnija je za zdravlje od vježbanja >>

U istraživanju je tim Emila Rosa iz bolnice u Barceloni pokušao otkriti snažnije veze između mediteranske prehrane i kognitivnih sposobnosti. Oni su 447 starijih odraslih osoba, koje su imale rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, rasporedili u tri skupine od kojih je jedna bila na mediteranskoj prehrani obogaćenoj dodatnim količinama maslinova ulja, druga na mediteranskoj prehrani obogaćenoj orašastim plodovima, a treća je bila na prehrani s vrlo malo masti.

Mediteranska prehrana čuva zdravlje

Ispitanici su na početku istraživanja bili prosječno stari 67 godina i imali su nešto veću tjelesnu tjelesnu masu ali nisu ulazili u kategoriju pretilih osoba, te su mnogi imali povišeni krvni tlak i visoki kolesterol. Svima su na početku istraživanja testirane i kognitivne sposobnosti.

>> Mediteranska prehrana za vitkiju djecu >>

Na kraju istraživanja, nakon 4 godine, skupina koja je bila na prehrani bez masti imala je značajnije pogoršanje pamćenja i kognitivnih sposobnosti. Skupina koja je bila na mediteranskoj prehrani obogaćenoj orašastim plodovima imala je značajnije poboljašanje pamćenja, a oni koji su bili na mediteranskoj kuhinji obogaćenoj maslinovim uljem imali su značajno bolje kognitivne sposobnosti.

>> Usporite starenje mediteranskom prehranom >>

Znanstvenici priznaju kako se radilo o relativno malom uzorku, pa rezultate istraživanja treba potvrditi na većim skupinama ispitanika. Tijekom istraživanja znanstvenici su kod 37 ispitanika dijagnosticirali blago kognitivno pogoršanje i nisu utvrdili da je prehrana imala neki značajniji utjecaj na rizike za tu dijagnozu.

13.05.2015. 13:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh