« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
MLJAC

Mediteranska prehrana je stvarno kraljica

Mediteranska prehrana usporava starenje mozga te čuva sive i bijele stanice, pokazali su rezultati vrlo zanimljivog istraživanja

Evo zašto treba jesti mediteranski!
Evo zašto treba jesti mediteranski! (Shutterstock)
Više o

mediteranska prehrana

,

zdravlje mozga

Mediteranska prehrana odavno se smatra jednim od najzdravijih modela prehrane na svijetu, a novo je istraživanje pokazalo da ima fantastičan utjecaj na zdravlje mozga. 

Naime, pokazalo se da je razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli mediteransku hranu i onih koji nisu slična onoj kakva se stvori u pet godina starenja

Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki znanstvenici. 

Ranija istraživanja povezala su meditaransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih stanja mozga, rekla je voditeljica istraživanja Yian Gu s njujorškog sveučilišta Columbia. 

Za potrebe ove studije znanstvenici su se usredotočili na starije ljude s normalnom kognitivnom funkcijom kako bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s manjim gubitkom moždanih stanica povezanih sa starenjem. 

"Uspjeli smo ustanoviti vezu između veće konzumacije mediteranske prehrane i boljeg stanja mozga", rekla je Gu. 

Za to su morali ispitati prehrambene navike 674 starije osobe i zatim magentnom rezonancijom pogledati u kakvom im je stanju mozak. 

U usporedi s ljudima koji nisu redovno jeli mnoge sastojke mediteranske prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga i više sivih i bijelih stanica. 

04.08.2016. 15:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh