Metro-portal.hr

objavljeno 04.08.2016. 15:46:00
MLJAC

Mediteranska prehrana je stvarno kraljica

Mediteranska prehrana usporava starenje mozga te čuva sive i bijele stanice, pokazali su rezultati vrlo zanimljivog istraživanja

Evo zašto treba jesti mediteranski!
Evo zašto treba jesti mediteranski! (Shutterstock)

Mediteranska prehrana odavno se smatra jednim od najzdravijih modela prehrane na svijetu, a novo je istraživanje pokazalo da ima fantastičan utjecaj na zdravlje mozga. 

Naime, pokazalo se da je razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli mediteransku hranu i onih koji nisu slična onoj kakva se stvori u pet godina starenja

Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki znanstvenici. 

Ranija istraživanja povezala su meditaransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih stanja mozga, rekla je voditeljica istraživanja Yian Gu s njujorškog sveučilišta Columbia. 

Za potrebe ove studije znanstvenici su se usredotočili na starije ljude s normalnom kognitivnom funkcijom kako bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s manjim gubitkom moždanih stanica povezanih sa starenjem. 

"Uspjeli smo ustanoviti vezu između veće konzumacije mediteranske prehrane i boljeg stanja mozga", rekla je Gu. 

Za to su morali ispitati prehrambene navike 674 starije osobe i zatim magentnom rezonancijom pogledati u kakvom im je stanju mozak. 

U usporedi s ljudima koji nisu redovno jeli mnoge sastojke mediteranske prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga i više sivih i bijelih stanica. 

04.08.2016. 15:46:00
http://metro-portal.hr/mediteranska-prehrana-je-stvarno-kraljica/99439/