« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
UBLAŽAVANJE BOLI

Meditacija je bolja i od morfija

Ukoliko patite od kroničnih bolova možda bi ste trebali razmotriti tehniku meditacije

Fotografija vijesti
Više o

meditacija

,

bol

,

morfij

,

ublažavanje

Naime, studija je otkrila da tečaj treninga meditacije od 80 minuta može brzo i efektivno ublažiti bol, čak i bolje od nekih najsnažnijih lijekova. Tijekom studije, 15 zdravih ljudi koji nikad prije nisu meditirali, pohađalo je četiri 20 minutna tečaja kako bi naučili tehnike fokusiranja pažnje.

Trening im je pokazao kako se koncentrirati na disanje, te ne razmišljati o negativnim mislima i emocijama. Osim toga istovremeno su praćene funkcije mozga, dok im se na nozi nalazio sustav koji postepeno povećava toplinu do bolnih 32 stupnjeva Celzijusa. Meditacija je postepeno reducirala količinu boli, a nalazi koji su uzeti nakon, pokazivali su smirena područja mozga koja su zadužena za intenzitet boli. Čini se kako je tijekom meditacije bitna regija mozga zadužena za bol bila u potpunosti isključena.

Istraživač, dr. Fadel Zeidan objašnjava: "Otkrili smo zanimljiv efekt meditacije, tj. oko 40 posto redukcije u intenzitetu boli, i 57 posto redukcije u neugodnosti boli. Meditacija toliko olakšava bol, čak u odnosu na lijekove poput morfija koji ublažavaju bol do 25 posto. Jedan mogući razlog zašto je toliko uspješa jest to što ne djeluje na samo jednu regiju mozga, već utječe na više odgovornih područja."

09.04.2011. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh