« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
FAKE NEWS

Mediji pogrešnog čovjeka proglasili ubojicom

Dok je policija na licu mjesta tek utvrđivala činjenice, na Twitteru se pojavilo ime navodnog ubojice iz Heidelberga. Medijski portali su to preuzeli i tako sudjelovali u širenju dezinformacija

I što sad?!
I što sad?! (Arhiva)
Više o

mediji

,

ubojica

,

Fake News

Na kampusu Sveučilišta u Heidelbergu prekjučer (24.1.) se dogodio oružani napad: jedna žena je ubijena, a više ljudi je ranjeno. Samo nekoliko minuta nakon prve udarne vijesti, na Twitteru je predstavljen navodni počinitelj.

Njemačka novinska agencija dpa je u 13:44 bila prva koja je izvijestila da policija provodi operaciju velikih razmjera. U 13:49 anonimni Twitter nalog „DerguteUser" (Dobar korisnik) već́ je tvrdio da zna tko navodno stoji iza zločina - iako se do tada nije znalo što se točno dogodilo, a kamoli tko je odgovoran za zločin.

Ni kriv ni dužan - glumac

„Počinitelj je identificiran kao 23-godišnji Tobias L. (ime su anonimizirali urednici)", napisao je korisnik te naveo i motiv zločina: „Kao motiv za svoj postupak naveo je da se, kao radikalni veganac, htio osvetiti za patnju životinja, i da također osjeća jaku mržnju prema studentima."

Taj profil na Twitteru je u međuvremenu izbrisan, ali je tvit o navodnom atentatoru arhiviran. Korištena fotografija potječe s L.-ovog profila na Instagramu i, prema njegovim izjavama, prikazuje ga s pištoljem na snimanju za YouTube-seriju. L. je glumac i pisac. Na Instagramu se predstavlja kao veganski nutricionist. Na Twitteru je jučer tijekom dana objavljeno više fotografija, informacija i navodni oproštajni video navodnog atentatora - očigledno također uzeti s društvenih mreža glumca i pisca L.

Ta se informacija brzo pokazala kao lažna vijest, ali su ju korisnici dijelili i dalje, a medijski portali prenosili kao pravi izvještaj. Na primjer, Radio Sarajevo je o oružanom napadu u Heidelbergu pisao da je „23. godišnji Tobias L. zapucao" (taj tekst je kasnije ispravljen uz ispriku redakcije). A Tikleak je pored imena čak objavio i navodni motiv počinitelja. Trolovi društvenih medija smatraju da su takva preuzimanja medija trofej i o njima se s ponosom raspravlja na forumima.

Slučaj podsjeća na lažne vijesti o „Gospodaru zmajeva"

Ovo podsjeća na slučaj YouTubera Rainera W., poznatog kao „Gospodar zmajeva". Njega su kanali društvenih mreža pogrešno proglasili počiniteljem ubrzo nakon napada u Münchenu (2016.), Utrechtu (2019.) i Kongsbergu (2021.). U sva tri slučaja međunarodni mediji su prihvatili lažne tvrdnje bez provjere. Nije iznenađujuće što je Rainer W. ponovo predstavljen kao navodni počinitelj i nakon napada u Heidelbergu.

U međuvremenu je glasnogovornik policije za DW objasnio da ime napadača u Heidelbergu nije navedeno i da bilo kakve spekulacije ne dolaze u obzir. „Počinitelj je mrtav. Pretpostavljamo da se radi o jednom počinitelju", navodi se u priopćenju policije.

Tobias L. se oglasio na svom Instagram kanalu i naglasio da je još uvijek živ: „To je laž. Ja nisam napadač. Prikazana je slika na kojoj držim pištolj. Ja sam glumac." Slučaj još jednom pokazuje koliko brzo se lažne vijesti mogu proširiti internetom i uzeti zdravo za gotovo.

Piše: Joscha Weber/DW
26.01.2022. 08:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.01.2022. 11:30
    koliko fake newsa ima na netu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh