Metro-portal.hr

objavljeno 26.01.2022. 08:02:00
FAKE NEWS

Mediji pogrešnog čovjeka proglasili ubojicom

Dok je policija na licu mjesta tek utvrđivala činjenice, na Twitteru se pojavilo ime navodnog ubojice iz Heidelberga. Medijski portali su to preuzeli i tako sudjelovali u širenju dezinformacija

I što sad?!
I što sad?! (Arhiva)

Na kampusu Sveučilišta u Heidelbergu prekjučer (24.1.) se dogodio oružani napad: jedna žena je ubijena, a više ljudi je ranjeno. Samo nekoliko minuta nakon prve udarne vijesti, na Twitteru je predstavljen navodni počinitelj.

Njemačka novinska agencija dpa je u 13:44 bila prva koja je izvijestila da policija provodi operaciju velikih razmjera. U 13:49 anonimni Twitter nalog „DerguteUser" (Dobar korisnik) već́ je tvrdio da zna tko navodno stoji iza zločina - iako se do tada nije znalo što se točno dogodilo, a kamoli tko je odgovoran za zločin.

Ni kriv ni dužan - glumac

„Počinitelj je identificiran kao 23-godišnji Tobias L. (ime su anonimizirali urednici)", napisao je korisnik te naveo i motiv zločina: „Kao motiv za svoj postupak naveo je da se, kao radikalni veganac, htio osvetiti za patnju životinja, i da također osjeća jaku mržnju prema studentima."

Taj profil na Twitteru je u međuvremenu izbrisan, ali je tvit o navodnom atentatoru arhiviran. Korištena fotografija potječe s L.-ovog profila na Instagramu i, prema njegovim izjavama, prikazuje ga s pištoljem na snimanju za YouTube-seriju. L. je glumac i pisac. Na Instagramu se predstavlja kao veganski nutricionist. Na Twitteru je jučer tijekom dana objavljeno više fotografija, informacija i navodni oproštajni video navodnog atentatora - očigledno također uzeti s društvenih mreža glumca i pisca L.

Ta se informacija brzo pokazala kao lažna vijest, ali su ju korisnici dijelili i dalje, a medijski portali prenosili kao pravi izvještaj. Na primjer, Radio Sarajevo je o oružanom napadu u Heidelbergu pisao da je „23. godišnji Tobias L. zapucao" (taj tekst je kasnije ispravljen uz ispriku redakcije). A Tikleak je pored imena čak objavio i navodni motiv počinitelja. Trolovi društvenih medija smatraju da su takva preuzimanja medija trofej i o njima se s ponosom raspravlja na forumima.

Slučaj podsjeća na lažne vijesti o „Gospodaru zmajeva"

Ovo podsjeća na slučaj YouTubera Rainera W., poznatog kao „Gospodar zmajeva". Njega su kanali društvenih mreža pogrešno proglasili počiniteljem ubrzo nakon napada u Münchenu (2016.), Utrechtu (2019.) i Kongsbergu (2021.). U sva tri slučaja međunarodni mediji su prihvatili lažne tvrdnje bez provjere. Nije iznenađujuće što je Rainer W. ponovo predstavljen kao navodni počinitelj i nakon napada u Heidelbergu.

U međuvremenu je glasnogovornik policije za DW objasnio da ime napadača u Heidelbergu nije navedeno i da bilo kakve spekulacije ne dolaze u obzir. „Počinitelj je mrtav. Pretpostavljamo da se radi o jednom počinitelju", navodi se u priopćenju policije.

Tobias L. se oglasio na svom Instagram kanalu i naglasio da je još uvijek živ: „To je laž. Ja nisam napadač. Prikazana je slika na kojoj držim pištolj. Ja sam glumac." Slučaj još jednom pokazuje koliko brzo se lažne vijesti mogu proširiti internetom i uzeti zdravo za gotovo.

Piše: Joscha Weber/DW
26.01.2022. 08:02:00
http://metro-portal.hr/mediji-pogresnog-covjeka-proglasili-ubojicom/136183/