« Kazalište
objavljeno prije 2 godine
NOVOSTI

Matija Ferlin u Portu

Gostovanje „Sad Sam Matthäusa“ Matije Ferlina na DDD - Festivalu Dias da Dança u Portu

Festival Dias da Dança
Više o

Porto

,

Matija Ferlin

Koreograf, redatelj i izvođač Matija Ferlin nastupio je sa svojim nagrađivanim solom „Sad Sam Matthäus" 20. i 21. travnja 2022. na DDD - Festivalu Dias da Dança u Teatru Campo Alegre u Portu.

DDD - Festival Dias da Dança održava se od 2016. godine, plesom povezujući tri portugalska grada - Porto, Matosinhos i Gaiau. Radi se o najvećem festivalu suvremenog plesa u Portugalu koji svojim programima predstavlja poetsku i tematsku raznolikost suvremenog plesa, a ove godine uz Matiju Ferlina ugostiti će i druge renomirane plesne umjetnike poput Meg Stuart, Christiana Rizzoa, Bruna Beltrãoa te Borisa Charmatza.

„Sad Sam Matthäus" solo je predstava u režiji, koreografiji i izvedbi Matije Ferlina, dramaturgiji Gorana Ferčeca, uz glazbu Muke po Mateju Johanna Sebastiana Bacha, po tekstu Gorana Ferčeca i Matije Ferlina, u scenografiji Mauricija Ferlina, dizajnu svjetla Saše Fistrića te dizajnu zvuka Luke Prinčiča. Nakon velikog uspjeha predstave u Parizu, Ljubljani, Beču i Zagrebu, izvedbeni rad Matije Ferlina ovim je gostovanjem prvi put predstavljen portugalskoj publici koja je izvedbe ispratila stajaćim ovacijama.

Priprema, Konfrontacija i Rješenje. Riječ je o narativnoj strukturi u tri čina koja kako tvrdi hrvatski koreograf Matija Ferlin nepogrešivo plijeni pažnju svakog gledatelja. Međutim, u izvedbi „Sad Sam Matthäusa" čarobnih sastojaka bilo je mnogo više. Vođena Bachovom 'Mukom po Mateju', nacionalna premijera vodi nas u poticajan i pronicljiv dijalog - uz tekst Gorana Ferčeca - o upečatljivim autobiografskim eksperimentima., objava je DDD Festivala nakon portugalske premijere predstave 20. travnja 2022.

Osim dvije izvedbe „Sad Sam Matthäusa", Matija Ferlin je u okviru edukativnog programa DDD Festivala - CAMPUS - održao i trodnevnu radionicu pod nazivom „Scenski pokret - izvedbena budnost" koja preokreće ustaljene koncepte rada na scenskom pokretu, nudi metode i tehnike rada koje potiču stanje cjelovite izvedbene budnosti te istražuje i vježba 'zajedništvo' kroz različite izvedbene zadatke i improvizacije. Na radionici je prisustvovalo 12 umjetnika iz Portugala, Italije, Kanade, Njemačke i SAD-a.

„Sad Sam Matthäus" vraća se na hrvatske pozornice u rujnu, nakon čega slijedi gostovanje na Festivalu Actoral u Marseilleu.

27.04.2022. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh